Οι Βρετανικές Βάσεις δείχνουν τον δρόμο, ενώ η Δημοκρατία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση και οι μεγάλοι παγιδευτές πουλιών συνεχίζουν ανενόχλητοι

22 Νοεμβρίου 2019

Η αντίθεση δεν θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη. Ενώ ο Ουλαμός Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας Κύπρου, μια από τις καλύτερες διαθέσιμες μονάδες κατά της παγίδευσης πουλιών, κλείνει, η εντυπωσιακή πρόοδος στις Βρετανικές Βάσεις αποτελεί απόδειξη της ρήσης ‘όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος’, σε ότι αφορά την καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης πουλιών.

Μέχρι το 2016, το Κάβο Πύλα ήταν μία από τις χειρότερες περιοχές για την παράνομη θανάτωση μεταναστευτικών πουλιών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Κάθε φθινόπωρο, στην περιοχή αυτή, θανατώνονταν αδιάκριτα χιλιάδες πουλιά. Συστάδες από παράνομα αρδευόμενες ακακίες έπνιγαν τη φυσική βλάστηση, επιτρέποντας στους παγιδευτές να στήσουν δίχτυα ανάμεσα στους θάμνους, ενώ κρυμμένες ηχομιμητικές συσκευές οδηγούσαν τα πουλιά στον θάνατό τους. Για χρόνια, οι παγιδευτές της περιοχής δρούσαν ουσιαστικά ανενόχλητοι. Αλλά, από το 2016, η κατάσταση έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Σήμερα, το Κάβο Πύλα είναι μία από τις πολλές περιοχές εντός των Βρετανικών Βάσεων στη Δεκέλεια όπου γίνεται αποτελεσματική πάταξη της παγίδευσης, σε σημείο σχεδόν πλήρους εξάλειψης του φαινομένου.

 
Αυτή η δραματική αλλαγή δεν έγινε σε μία νύχτα. Χρειάστηκαν χρόνια πίεσης από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου και άλλους οργανισμούς, η οποία τελικά απέδωσε καρπούς υπό τη μορφή μιας δυνατής συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων και του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, της RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο) και του CABS. Ως αποτέλεσμα, μέσα σε τρία χρόνια, τα δεδομένα πεδίου από το πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης του Πτηνολογικού έχουν δείξει μια εντυπωσιακή μείωση των επιπέδων παγίδευσης στις Βρετανικές Βάσεις. Μέσα από μια πολύπλευρη προσέγγιση, η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της κατάστασης.
 
"Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά κάτω από δύσκολες συνθήκες σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Από το 2016, αναφέρουμε σημαντική μείωση στην παγίδευση πουλιών της τάξεως του 87% περίπου, εφαρμόζοντας μηδενική ανοχή. Χρησιμοποιώντας κάμερες υψηλής τεχνολογίας για παρακολούθηση, εργαλεία νυχτερινής οράσεως και μη επανδρωμένο σκάφος και με τη διεξαγωγή επιχειρήσεων που στηρίζονται στη συλλογή πληροφοριών πέτυχαμε περισσότερες συλλήψεις και επιτυχείς ποινικές διώξεις», δήλωσε ο κ. Ανδρέας Πιτσιλλίδης Αστυνομικός Διευθυντής Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, Προσωρινός Ανώτερος Αστυνόμος.
 
Στη Δημοκρατία από την άλλη, ο Ουλαμός Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας Κύπρου έκλεισε λίγες μόνο εβδομάδες μετά από δημοσιεύσεις που δείχνουν οργανωμένους παγιδευτές να συνεχίζουν να παγιδεύουν σε μεγάλη κλίμακα σχεδόν ανενόχλητοι. Δεν μπορεί κανείς παρά να διερωτάται για την απόφαση να κλείσει Ουλαμός – ένα όργανο επιβολής του νόμου που είχε σοβαρές επιτυχίες στο παρελθόν.
 
"Υπάρχει μια μεγάλη αντίθεση μεταξύ της εντυπωσιακής προσπάθειας επιβολής του νόμου στις Βρετανικές Βάσεις και των εξελίξεων στη Δημοκρατία. Ο Ουλαμός Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας Κύπρου είχε τη δύναμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, ειδικά στην περίπτωση μεγάλων οργανωμένων παγιδευτών. Τώρα, αυτή η δύναμη δεν υπάρχει πια", δήλωσε ο Μάρτιν Χέλλικαρ, διευθυντής του Πτηνολογικού.
 
Η παγίδευση πουλιών με δίχτυα και ξόβεργα είναι μια καταστροφική και μη επιλεκτική πρακτική που επηρεάζει περισσότερα από 150 είδη πουλιών, κυρίως μεταναστευτικά. Η κύρια εποχή παγίδευσης είναι το φθινόπωρο, όταν οι παρανομούντες παγιδευτές στοχεύουν Αμπελοπούλλια Sylvia atricapilla τα οποία πουλούν παράνομα για κατανάλωση. Η απουσία επιβολής του νόμου κατά της παράνομης πώλησης παγιδευμένων πουλιών σε εστιατόρια και κατά μεγάλων, οργανωμένων παγιδευτών παραμένουν επίμονα προβλήματα στη Δημοκρατία.
 

Η φύση σε χρειάζεται

Με κάθε νέο μέλος, η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή και οι προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη των πολυτιμότερων περιοχών της Κύπρου πιο αποτελεσματικές. Μπορείς κι εσύ να συνδράμεις στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε την κυπριακή φύση με τη συνδρομή σου. 


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: