Στο ναδίρ η παγίδευση πουλιών στην Κύπρο

18 Μαρτίου 2019

Η τελευταία αναφορά του Πτηνολογικού για τη φθινοπωρινή παγίδευση πουλιών παρουσιάζει μια θετική και συνεχιζόμενη μείωση στην παγίδευση στην Κύπρο. Αν και πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη πρόοδο, υπάρχει όμως μια ανησυχητική διαφορά: στις Βρετανικές Βάσεις η παγίδευση μειώθηκε, αλλά στη Δημοκρατία αυξήθηκε.

Ο Πτηνολογικός παρακολουθεί στενά το πρόβλημα παγίδευσης πουλιών εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, χάρη στο πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης που υλοποιεί. Η ανάλυση των δεδομένων πεδίου για το φθινόπωρο 2018 έδειξε 90% μείωση στα επίπεδα παγίδευσης με δίχτυα στην περιοχή έρευνας (σε σύγκριση με το 2002). Αυτό το πρωτοφανές χαμηλό επίπεδο οφείλεται κυρίως στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στις Βρετανικές Βάσεις στη Δεκέλεια τα τελευταία δύο χρόνια, ένα από τα κυριότερα σημεία στην Κύπρο όπου γίνεται παγίδευση τα τελευταία χρόνια. Αν και στην ουσία πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη επιτυχία καθώς και μια ανακούφιση για τα μεταναστευτικά πουλιά της Ευρώπης, η αύξηση της παγίδευσης με δίχτυα που καταγράφηκε στη Δημοκρατία το φθινόπωρο του 2018 (και η χρήση ξοβέργων που παραμένει επίσης ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα) μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να παραμένουμε ρεαλιστές. Επίσης, υπολογίζεται ότι 335.000 πουλιά θανατώθηκαν σε όλη την Κύπρο το περασμένο φθινόπωρο.  

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου πιστεύει ότι τα θετικά αποτελέσματα του φθινοπώρου του 2018 οφείλονται κυρίως στη νέα, πολύπλευρη προσέγγιση των Βρετανικών Βάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος εντός της δικαιοδοσίας τους. Με την αύξηση των αστυνομικών περιπολιών, την εισαγωγή αποτρεπτικών ποινών, τη χρήση κρυφής παρακολούθησης και τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις που στοχεύουν περιοχές με βλάστηση ακακίας, η Αστυνομία των Βάσεων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δραματική μείωση των επιπέδων παγίδευσης τα τελευταία δύο χρόνια. Η προσπάθεια καταπολέμησης της παγίδευσης στις Βάσεις έχει εξελιχθεί σε πραγματική -και όντως αποτελεσματική- συνεργασία μεταξύ των αρχών και των ΜΚΟ, δηλαδή του Πτηνολογικού, του εταίρου του στο Ηνωμένο Βασίλειο - την RSPB και της Επιτροπής Κατά της Σφαγής των Πουλιών (CABS).
 
Παρότι ο Πτηνολογικός αναγνωρίζει τις προσπάθειες των αρμόδιων αρχών της Δημοκρατίας για την πάταξη του φαινομένου, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής αποτρεπτικών υψηλών προστίμων, η φετινή αύξηση των επιπέδων παγίδευσης στη Δημοκρατία όχι μόνο προειδοποιεί για τη δυναμική φύση της κουλτούρας της παγίδευσης στην Κύπρο, αλλά μας υπενθυμίζει ότι το πρόβλημα δεν έχει ακόμη λυθεί. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου προτρέπει τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να υιοθετήσουν παρόμοια προσέγγιση όπως αυτή της Αστυνομίας των Βάσεων, για να συμβάλουν στην πρόοδο και να διατηρήσουν τα χαμηλά επίπεδα παγίδευσης σε ολόκληρο το νησί. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου παραμένει προσηλωμένος στις προσπάθειες του για τον τερματισμό της μαζικής θανάτωσης των πουλιών μας, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση μέσω δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης.
 
Ο Martin Hellicar, Διευθυντής του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σημαντική μείωση στα επίπεδα παγίδευσης πουλιών γενικά, και στις Βρετανικές Βάσεις ιδιαίτερα. Αυτό συμβαίνει χάρη στην πολύ αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου από την Αστυνομία των Βάσεων, καθώς και στην οικοδόμηση μιας πραγματικής συνεργασίας με περιβαλλοντικούς ΜΚΟ που αποτελεί πραγματική απόδειξη του τρόπου με τον οποίο η συνεργασία αυτή μπορεί να αποφέρει απτά αποτελέσματα στο πεδίο. Η αρνητική πτυχή αφορά στη φετινή αύξηση των επιπέδων παγίδευσης εντός της Δημοκρατίας. Πιέζουμε για την υιοθέτηση μιας ισχυρότερης συνεργασίας με τις ΜΚΟ, προκειμένου να αποφευχθεί η αντιστροφή της προόδου που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια.»
  
Η παγίδευση πουλιών με δίχτυα και ξόβεργα είναι μια καταστροφική και μη επιλεκτική πρακτική που επηρεάζει περισσότερα από 150 είδη πουλιών, κυρίως μεταναστευτικά. Η κύρια εποχή παγίδευσης είναι το φθινόπωρο, όταν οι παρανομούντες παγιδευτές στοχεύουν Αμπελοπούλλια Sylvia atricapilla τα οποία πουλούν παράνομα για κατανάλωση. Η απουσία επιβολής του νόμου κατά της παράνομης πώλησης παγιδευμένων πουλιών σε εστιατόρια και κατά μεγάλων, οργανωμένων παγιδευτών παραμένουν επίμονα προβλήματα στη Δημοκρατία.

Η φύση σε χρειάζεται

Με κάθε νέο μέλος, η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή και οι προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη των πολυτιμότερων περιοχών της Κύπρου πιο αποτελεσματικές. Μπορείς κι εσύ να συνδράμεις στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε την κυπριακή φύση με τη συνδρομή σου. 


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: