Θουπί: 100% κυπριακό και περήφανο

16 Δεκεμβρίου 2019

Το Θουπί έχει αναγνωριστεί από το BirdLife International ως ξεχωριστό είδος πουλιού, ενδημικό στην Κύπρο.

Κοινοποίηση

Το Θουπί είναι μια μικρή κουκουβάγια που απαντά μόνο στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα, βάσει διαφορών στο φτέρωμα και το κελάηδημά του, το κυπριακό Θουπί (Otus scops cyprius) θεωρείτο υποείδος του Ευρωπαϊκού Θουπιού (Otus scops scops), που απαντά στην ηπειρωτική Ευρώπη. Το κυπριακό υποείδος θεωρείτο ξεκάθαρα διαφορετικό, αλλά θεωρείτο επίσης πιθανόν ότι θα μπορούσε να αναπαραχθεί με το Ευρωπαϊκό Θουπί. Η ταξινόμηση, η επιστήμη του διαχωρισμού των οργανισμών σε είδη, εξελίσσεται συνεχώς βάσει νέων πληροφοριών που προκύπτουν, και ως εκ τούτου πολλά είδη «ενώνονται» (όταν δύο ή περισσότερα είδη συγχωνεύονται σε ένα) ή «χωρίζονται» (όταν ένα είδος χωρίζεται σε δύο ή περισσότερα) από τις ταξινομικές αρχές. Στην περίπτωση του κυπριακού Θουπιού, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το κελάηδημα και το φτέρωμα του είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά του Ευρωπαϊκού Θουπιού, πράγμα που σημαίνει ότι τα κυπριακά Θουπιά πιθανότατα δεν αναπαράγονται με αυτά της Ευρώπης τελικά. Βάσει αυτού, το BirdLife International, η Αρχή για την Κόκκινη Λίστα για τα Πουλιά και ο κορυφαίος ειδικός στη διατήρηση πουλιών, αναγνώρισε το κυπριακό Θουπί ως ξεχωριστό είδος πουλιού, με νέα επιστημονική ονομασία Otus cyprius. Ως αποτέλεσμα, η Κύπρος έχει ένα νέο ενδημικό είδος, αφού το Θουπί αναπαράγεται μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο!

Με εκτιμώμενο πληθυσμό 5.000 - 12.000 ζευγάρια, το Θουπί, Otus cyprius, απαντά σε όλο το νησί, σε δάση, κήπους, ελαιώνες, αγροκτήματα και συχνά σε πόλεις ή χωριά, ή κοντά τους, σε πάρκα και σε καλλιεργημένες περιοχές με ελαιώνες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να το δει κανείς να κάθεται ακίνητο σε κάποιο δέντρο, αν και είναι πιο πιθανό να το ακούσουμε το βράδυ, παρά να το δούμε κατά τη διάρκεια της μέρας. Η παρουσία του γίνεται αντιληπτή συνήθως από το κελάηδημά του, το οποίο αποτελείται από δύο νότες και αποτελεί χαρακτηριστικό ήχο της κυπριακής υπαίθρου την άνοιξη. Το σφυριχτό αυτό κελάηδημα διαφέρει από αυτό του Ευρωπαϊκού Θουπιού, το οποίο αποτελείται από μία νότα. Μέρος της λείας του αποτελούν κυρίως μεγάλα έντομα όπως γρύλοι, ακρίδες, σκαθάρια και σκώροι, καθώς και άλλα ασπόνδυλα όπως αράχνες και γαιοσκώληκες. Το Θουπί φωλιάζει σε κοιλότητες δέντρων, όπως κωνοφόρα και ελαιόδεντρα, ενώ έχει καταγραφεί να φωλιάζει και σε τεχνητές φωλιές που τοποθετούνται για μεγαλύτερα είδη κουκουβάγιας, όπως το Αθρωποπούλλι.
 
Πέρα από το Θουπί, η Κύπρος έχει ακόμη δύο ενδημικά είδη πουλιών, την Σκαλιφούρτα Oenanthe cypriaca και τον Τρυπομάζη Sylvia melanothorax, και έχει ως εκ τούτου αναγνωριστεί ως Ενδημική Περιοχή για Πουλιά. Οι Ενδημικές Περιοχές για Πουλιά είναι σημαντικές περιοχές για δράσεις διατήρησης των πουλιών που βασίζονται στην προστασία βιοτόπων. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος έχει εξολοκλήρου την ευθύνη για τη διατήρηση αυτών των τριών ενδημικών ειδών. Για το Θουπί, που απαντά κυρίως σε δασικές αλλά και γεωργικές περιοχές, αυτό ισοδυναμεί με διατήρηση του κυπριακού παραδοσιακού γεωργικού τοπίου, το οποίο αποτελεί ένα μωσαϊκό βιοτόπων και έχει αποδειχθεί ότι είναι ωφέλιμο για τα πουλιά και τη βιοποικιλότητα γενικότερα. Δυστυχώς, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη, η παραδοσιακή γεωργία χαμηλής έντασης αντικαθίσταται από πρακτικές εντατικής γεωργίας ή χάνεται λόγω εγκατάλειψης – οι κύριοι λόγοι πίσω από τη δραματική μείωση των πληθυσμών των πουλιών γεωργικών περιοχών στην Ευρώπη. Το BirdLife Ευρώπης και ο Πτηνολογικός πιέζουν για να αλλάξει η Κοινή Αγροτική Πολιτική σε ένα εργαλείο για την αποτελεσματική στήριξη βιώσιμων πρακτικών γεωργίας, χαμηλής έντασης και φιλικών προς τη φύση, σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο.
 
Η αναγνώριση ενός νέου μοναδικά κυπριακού πουλιού είναι επίσης σημαντική για την τουριστική προβολή της Κύπρου ως προορισμού για πτηνοπαρατήρηση (birdwatching). Το birdwatching είναι μία ενασχόληση που αναπτύσσεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο και οι πτηνοπαρατηρητές είναι διατεθειμένοι να ταξιδεύουν όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις για να παρατηρούν νέα είδη πουλιών στο φυσικό τους περιβάλλον, ιδιαίτερα ενδημικά. Η προώθηση τέτοιων μορφών οικοτουρισμού έχει κέρδος για όλους, αφού ωφελεί τόσο την τοπική οικονομία όσο και τη φύση, και παρέχει άμεση οικονομική υποστήριξη και ευαισθητοποίηση για σημαντικές περιοχές για τα πουλιά.
 

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: