Κίνδυνος περαιτέρω χαλάρωσης του νόμου για την προστασία των πουλιών

07 Νοεμβρίου 2017

Λαθροθηρία, παράνομη παγίδευση, καταπάτηση περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτά φαίνεται να προωθούν συγκεκριμένοι βουλευτές με μια σειρά προτάσεων για την περαιτέρω χαλάρωση του νόμου των πουλιών με σκοπό την ικανοποίηση μερίδας κυνηγών και παγιδευτών, οι οποίες κάθε άλλο παρά την προστασία των άγριων πουλιών έχουν ως στόχο.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις, που θα συζητηθούν σε κλειστή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος αύριο Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, αγνοούν παντελώς την ευρωπαϊκή νομοθεσία και φέρνουν την Κύπρο ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Οι συγκεκριμένες προτάσεις βουλευτών είναι αποτέλεσμα πρόσφατων πιέσεων από μερίδα κυνηγών και παγιδευτών και αποσκοπούν στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προτείνονται τα εξής:
 
  • Μείωση του εξώδικου πρόστιμου σε ΜΟΝΟ 200 ευρώ για το αδίκημα της παράνομης κατοχής συγκεκριμένων προστατευόμενων ειδών, μεταξύ αυτών το αμπελοπούλι, ο μελισσοφάγος, ο κοκκινολαίμης κ.α. που θηρεύτηκαν παράνομα με νόμιμα μέσα π.χ. κυνηγετικό όπλο, ή με παράνομα μέσα όπως ξόβεργα, προωθώντας έτσι την παράνομη θήρευση αυτών των προστατευόμενων αποδημητικών ειδών.
  • Να γίνει ‘αδίκημα’ η τυχόν παρεμπόδιση της άσκησης της κυνηγετικής δραστηριότητας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κυνηγούς να καταγγέλλουν άλλα πρόσωπα με το πρόσχημα ότι επηρεάζουν τη δραστηριότητά τους ‘εκ προθέσεως’.  
  • Δυνατότητα να δίνεται άδεια εκπαίδευσης σκύλων για τους μήνες Μάρτιο με Μάιο, προκαλώντας τεράστια ενόχληση στα πουλιά κατά την περίοδο φωλεοποίησης τους.
  • Νομιμοποίηση κατοχής θηράματος ολόχρονα (αντί για περιορισμένο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου), προωθώντας και ευνοώντας έτσι τη λαθροθηρία.
  • Δυνατότητα διακανονισμού πληρωμής εξωδίκου σε δόσεις όταν αυτό υπερβαίνει τα 1000 ευρώ, μειώνοντας και αποδυναμώνοντας έτσι τον αποτρεπτικό χαρακτήρα των εξωδίκων μετά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας. 
 
Πρόκειται για τις χειρότερες προτάσεις νόμου που έχουμε δει ποτέ για συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με τον Νόμο περί προστασίας και διαχείρισης αγρίων πτηνών’, δήλωσε ο Τάσος Σιαλής, Συντονιστής Εκστρατειών του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου. ‘Αντί οι βουλευτές μας να καταθέτουν προτάσεις νόμων που να διασφαλίζουν την προστασία και διαχείριση των πουλιών, προωθούν προτάσεις νόμου σε κλειστές συνεδρίες οι οποίες ευνοούν τη λαθροθηρία και την παράνομη παγίδευση και καταπατούν την περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Ελπίζουμε το ευρύτερο κοινό να αφυπνιστεί και να εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτές τις καταστροφικές προτάσεις’, καταλήγει ο Σιαλής.
 
Είμαστε μάρτυρες σε ένα ακόμα θέατρο του παραλόγου όσο αφορά την προστασία της φύσης, με προτάσεις νόμου που δεν οριοθετούν την κυνηγετική δραστηριότητα, και δεν προωθούν αποτρεπτικές χρηματικές ποινές σε παράνομες δραστηριότητες. Πότε σε άλλο κράτος η διέλευση στη φύση «αστυνομεύεται» από κυνηγούς που υποστηρίζουν ότι ο απλός κόσμος που απολαμβάνει τη φύση παρεμποδίζει την κυνηγετική δραστηριότητα και επηρεάζει το θήραμα. Η φύση είναι δικαίωμα ΟΛΩΝ’, δήλωσε η Νατάσα Ιωάννου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων, Φίλοι της Γης Κύπρου.

Η φύση σε χρειάζεται

Με κάθε νέο μέλος, η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή και οι προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη των πολυτιμότερων περιοχών της Κύπρου πιο αποτελεσματικές. Μπορείς κι εσύ να συνδράμεις στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε την κυπριακή φύση με τη συνδρομή σου. 


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: