Ευρωεκλογές 2019: ‘Ψηφίζω Φύση’

03 Απριλίου 2019

Κοινοποίηση
O Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου δημοσιεύει σήμερα τη διακήρυξή του για τις Ευρωεκλογές 2019 και καλεί τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της Κύπρου να δεσμευτούν για την προστασία της φύσης με την εκλογή τους στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Η διακήρυξη δημοσιεύεται στo πλαίσιo της εκστρατείας του Πτηνολογικού με τίτλο ‘Ψηφίζω Φύση’ (#IvoteNature). Στόχος της εκστρατείας είναι να διαφωτίσει τους πολίτες σχετικά με τη σημασία της Ευρώπης για τη φύση και να επιστήσει την προσοχή ψηφοφόρων στις επικείμενες Ευρωεκλογές, διασφαλίζοντας ότι το περιβάλλον αποτελεί πραγματικό θέμα προς συζήτηση για τους υποψήφιους και κινητοποιώντας παράλληλα ευαισθητοποιημένους πολίτες να ψηφίσουν αντιπρόσωπους με τις ίδιες αξίες.

Με τη διακήρυξη του ο Πτηνολογικός, ως εθνικός εταίρος του BirdLife International στην Κύπρο, προβάλλει το όραμα του BirdLife για το Ευρωκοινοβούλιο 2019-2024, τονίζοντας τη σημασία και τον ρόλο που αυτό έχει να διαδραματίσει στην προστασία της φύσης στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε ότι αφορά την προστασία οικοσυστημάτων, την προστασία των θαλασσών μας, τη βιώσιμη γεωργία και την κλιματική αλλαγή. Ο Πτηνολογικός έχει γνωστοποιήσει στους υποψήφιους ευρωβουλευτές τη διακήρυξη του και έχει ζητήσει από αυτούς να δεσμευτούν να εργαστούν για την προστασία της φύσης υπογράφοντας τη δήλωση που τη συνοδεύει. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, τα ονόματα των υποψηφίων που έχουν υπογράψει τη δήλωση του Πτηνολογικού θα ανακοινώνονται στο διαδίκτυο προς ενημέρωση του ενδιαφερόμενου κοινού στην ιστοσελίδα www.birdlifecyprus.org/ivotenature

Ο Διευθυντής του Πτηνολογικού Μάρτιν Χέλλικαρ δήλωσε «Η επιλογή μεταξύ της καταστροφής ή της προστασίας της φύσης δεν είναι παρά μια πολιτική απόφαση. Από το Ευρωκοινοβούλιο εξαρτάται εάν η Ευρώπη θα καταστρέψει ή θα προστατεύσει τη φύση και κάθε ένας βουλευτής μετράει και μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Στις 26 Μαΐου 2019, ως ευρωπαίοι πολίτες καλούμαστε να ψηφίσουμε έξι νέα μέλη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις «φωνές της Κύπρου στην Ευρώπη». Η ΕΕ συμβάλλει στη διατήρηση της φύσης μέσω των Οδηγιών για τη Φύση, τους ζωτικούς νόμους που προστατεύουν την άγρια ζωή και τη φύση της Ευρώπης. Στην Κύπρο, οι Οδηγίες για τη Φύση παρέχουν το νομικό πλαίσιο για την προστασία και διαχείριση 63 περιοχών του δικτύου Natura 2000, από το Κάβο Γκρέκο μέχρι τη χερσόνησο του Ακάμα. Οι Οδηγίες συνέβαλαν επίσης στη μείωση καταστροφικών πρακτικών, όπως το κυνήγι την άνοιξη και την παγίδευση πουλιών, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στην Κύπρο. Η αποκατάσταση της Λίμνης Ορόκλινης - ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για τη φύση - κατέστη δυνατή χάρη στη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE, ένα ταμείο που η ύπαρξη του εξαρτάται από την ψήφιση του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε 7 χρόνια.

Χωρίς τις Οδηγίες για τη Φύση θα υπήρχε μια σοβαρή πρόκληση στην επίτευξη του στόχου για ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας. Και χωρίς ένα ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της φύσης, διακινδυνεύουμε να χάσουμε δεκαετίες ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής από αμείλικτες αντι-περιβαλλοντικές πιέσεις από ισχυρά κεκτημένα συμφέροντα.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Ημερολόγιο 2019

Για το 2019 επιλέξαμε να αναδείξουμε τη Χερσόνησο Ακρωτηρίου και τη σημασία της για τα πουλιά.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: