Το σχέδιο της Ευρώπης για τη διάσωση του πλανήτη

20 Μαΐου 2020

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις Στρατηγικές για τη Βιοποικιλότητα και «Από το Αγρόκτημα στο Τραπέζι»

Κοινοποίηση

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πολυαναμενόμενη Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Τραπέζι». Αυτές οι δύο στρατηγικές θα καθοδηγήσουν τις πολιτικές της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και τα τρόφιμα για την επόμενη δεκαετία. Αποτελούν βασικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) και θα παίξουν κεντρικό ρόλο στο σχέδιο αποκατάστασης της κρίσης που επήλθε από την πανδημία του COVID-19.

Η ταυτόχρονη δημοσίευση των δυο Στρατηγικών είναι αξιοσημείωτο γεγονός από μόνο του, καθώς η εντατική γεωργία και αλιεία είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες για την απώλεια της βιοποικιλότητας. Με αυτή την κίνηση, η ΕΕ αναγνωρίζει ότι τα καταστροφικά συστήματα τροφίμων δεν πρέπει να αποτελούν πλέον κανόνα στην Ευρώπη. Οι Στρατηγικές δείχνουν ότι η Επιτροπή εφάρμοσε επίσης βασικά διδάγματα από την πανδημία του COVID-19. Ότι ένας υγιής πλανήτης αποτελεί προϋπόθεση για μια υγιή ανθρώπινη κοινωνία, ότι η επιστήμη πρέπει να καθοδηγεί τις πολιτικές αποφάσεις και ότι η κάθε κρίση πρέπει να αντιμετωπίζεται πριν βγει εκτός ελέγχου.

Η Επιτροπή έκανε αρκετά ριζικά άλματα με τις δυο Στρατηγικές, θέτοντας στόχους οι οποίοι μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την κατάσταση της φύσης στην Ευρώπη:

  • Αύξηση των προστατευόμενων περιοχών έτσι ώστε τουλάχιστον το 30% της ξηράς και της θάλασσας να προστατεύεται. Το ένα τρίτο αυτών των περιοχών θα προστατεύεται αυστηρά, δηλαδή χωρίς καμία ανθρώπινη δραστηριότητα.
  • Μείωση στη χρήση φυτοφαρμάκων κατά 50%, τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς την τοξικότητα.
  • Αποκατάσταση του 10% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με στοιχεία βιοποικιλότητας όπως θαμνοσειρές και λωρίδες αγριολούλουδων, με σκοπό τη βελτίωση της βιωσιμότητας της γεωργίας.
  • Εισαγωγή δεσμευτικών στόχων για αποκατάσταση σημαντικών οικοσυστημάτων στην ΕΕ, όπως είναι οι τυρφώνες, οι υγροτόποι, τα δάση και οι θάλασσες, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη βιοποικιλότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
  • Ελαχιστοποίηση της πρακτικής καύσης βιομάζας, όπως η καύση δέντρων για την παραγωγή ενέργειας.
Με αυτές τις Στρατηγικές, η ΕΕ θα μπορούσε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην καταπολέμηση των κρίσεων στο κλίμα και στη βιοποικιλότητα. Χωρίς παγκόσμια αλλαγή, έως και ένα εκατομμύριο είδη είναι πιθανό να εξαφανιστούν, και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη υπερβεί τους 1.5 °C κινδυνεύει η ίδια η επιβίωση της ανθρωπότητας. Αυτές οι δυο Στρατηγικές θα μπορούσαν πραγματικά να αλλάξουν την πορεία των κρίσεων του πλανήτη. Ωστόσο, αν τα 27 Κράτη Μέλη δεν τις εγκρίνουν και δεν τις εφαρμόσουν, δεν μπορούν να επιτευχθούν πολλά.

Ο Μάρτιν Χέλλικαρ, Διευθυντής του Πτηνολογικού Συνδέσμου, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι το νέο πρότυπο ως προς το τι χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα ο πλανήτης μας. Άκουσε την επιστήμη και ενέργησε στα όσα αυτή μας υποδεικνύει εδώ και καιρό. Για να επιτευχθεί όμως πραγματική αλλαγή, οι εθνικοί ηγέτες πρέπει να στηρίξουν τις προτάσεις αυτές και να οδηγήσουν την κοινωνία μακριά από τις τρέχουσες κρίσεις στο κλίμα και τη βιοποικιλότητα που απειλούν την ίδια μας την ύπαρξη. Προτρέπουμε την Κύπρο να δείξει υποδειγματική στάση απέναντι στις Στρατηγικές αυτές».

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: