375.000+ πολίτες λένε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Κάτω τα χέρια από τον νόμο για το νερό!»

13 Μαρτίου 2019

375.386 άνθρωποι ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπερασπιστεί την ισχυρή νομοθεσία της Ευρώπης για το νερό, καθιστώντας τη δημόσια διαβούλευση για τη συγκεκριμένη νομοθεσία μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός ο νόμος είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι τα ποτάμια, οι λίμνες και οι υγρότοποι της Ευρώπης προστατεύονται και ότι θα επανέλθουν σε υγιή κατάσταση.

Η εκστρατεία #ProtectWater, της οποίας ηγήθηκαν ΜΚΟ, ενέπνευσε πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη, και πιο πέρα, να υπερασπιστούν τα ποτάμια, τις λίμνες και τους υγροτόπους της Ευρώπης, καθώς και τον ισχυρό νόμο που τα προστατεύει, την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 και στηρίχθηκε από περισσότερες από 130 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εθνικών εταίρων και γραφείων της Greenpeace, του BirdLife και των Φίλων της Γης, καθώς και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στην Κύπρο, την εκστρατεία συντόνισε ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο εθνικός εταίρος του BirdLife.

«375.386 πολίτες έχουν υπερασπιστεί τα πολύτιμα ποτάμια, τις λίμνες και τους υγροτόπους της Ευρώπης και έχουν καταδικάσει τη συνεχιζόμενη καταστροφή τους. Έχουν πει στις κυβερνήσεις τους δυνατά και καθαρά να μην υποσκάπτουν τον ευρωπαϊκό νόμο για το νερό - οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει τώρα να ακούσουν και να λάβουν αυτή την έκκληση σοβαρά», δήλωσε ο Ester Asin, Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF. «Με το 60% των υδάτινων σωμάτων της Ευρώπης να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, επείγει η ανάγκη ανάληψης δράσης από τα κράτη μέλη. Έπρεπε να είχαν βάλει τέλος σε αυτή την καταστροφή όταν υπέγραψαν την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα το 2000, αντίθετα όμως, πέρασαν σχεδόν δύο δεκαετίες αποφεύγοντας τις δεσμεύσεις τους και χωρίς να την εφαρμόζουν. Τους παροτρύνουμε να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και, αντί να πιέζουν να αλλάξει ο νόμος αυτός, να λάβουν υπόψη τις απόψεις των πολιτών».

Της εκστρατείας #ProtectWater ηγήθηκε το WWF, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποταμών, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ψαράδων και η Διεθνής Οργάνωση Υγροτόπων, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μαζί τον συνασπισμό ‘Ζωντανοί Ποταμοί’ της Ευρώπης. Η εκστρατεία διευκόλυνε τη συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα (τη μόνη ευκαιρία για το ευρύ κοινό να εκφράσει τη γνώμη του κατά τη διάρκεια του ελέγχου καταλληλότητας της ΕΕ) για να εκφράσουν τη σαφή αντίθεση τους στην αλλαγή της νομοθεσίας.

Η επίσημη ανάλυση της ΕΕ σχετικά με τη δημόσια διαβούλευση, η οποία έληξε στις 12 Μαρτίου 2019, αναμένεται να δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2019, με την τελική απόφαση για το μέλλον της νομοθεσίας να αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2020. Ο συνασπισμός ‘Ζωντανοί Ποταμοί’ θα βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση ώστε να διασφαλιστεί ότι η Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα δεν θα αλλάξει και θα συνεχίσει να πιέζει για την πλήρη εφαρμογή αυτής της οραματικής νομοθεσίας από τα κράτη μέλη και την επιβολή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των υδάτινων σωμάτων της Ευρώπης να επανέλθει σε υγιή κατάσταση μέχρι το 2027 (το αργότερο).

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Ημερολόγιο 2019

Για το 2019 επιλέξαμε να αναδείξουμε τη Χερσόνησο Ακρωτηρίου και τη σημασία της για τα πουλιά.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: