Παράνομοι παγιδευτές καταδικάζονται με βαριές ποινές ως αποτέλεσμα κρυφής παρακολούθησης στις Βρετανικές Βάσεις

20 Ιανουαρίου 2018

  • Η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων και η RSPB συνεργάζονται με την υποστήριξη του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου για να πιάσουν παράνομους παγιδευτές ‘εν δράσει’ με κρυφή παρακολούθηση το φθινόπωρο 2016
  • Συνολικά καταδικάστηκαν 19 άτομα. Και στους 19 επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές, ενώ σε 7 από αυτούς επιβλήθηκε και ποινή φυλάκισης με αναστολή
  • Στα 2 άτομα που εμπλέκονται στην τελευταία υπόθεση επιβλήθηκαν οι πιο ψηλές ποινές: πρόστιμα 6600 και 3200 ευρώ και 20 μήνες φυλάκιση με αναστολή για 3 χρόνια στο ένα από τα δύο άτομα
  • Διερευνώνται περισσότερες υποθέσεις από το φθινόπωρο 2017

Το φθινόπωρο 2016 η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων συνεργάστηκε μαζί με την RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο), με την υποστήριξη του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, και εγκατέστησε κρυφές κάμερες σε αριθμό σημείων παράνομης παγίδευσης εντός των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που αυτή η μέθοδος παρακολούθησης χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο με σκοπό να πιαστούν παράνομοι παγιδευτές ‘εν δράσει’.

Στα πλάνα φαίνονται οι παγιδευτές να αφαιρούν τα πουλιά από τα δίχτυα, να τα σκοτώνουν με μαχαίρι και ακολούθως να τα ρίχνουν σε κουβάδες. Συνολικά 19 άτομα κινηματογραφήθηκαν κρυφά να παγιδεύουν παράνομα πουλιά με δίχτυα. Και στους 19 επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές, ενώ σε 7 από αυτούς επιβλήθηκε και ποινή φυλάκισης με αναστολή. Η τελευταία υπόθεση για το 2016 εκδικάστηκε και στους 2 κύριους παρανομούντες επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 6600 και 3200 ευρώ καθώς και ποινή 20μηνης φυλάκισης με 3 χρόνια αναστολή στον ένα εκ των δύο. Αυτές είναι οι πιο ψηλές ποινές για τις υποθέσεις του 2016. Η ίδια μέθοδος παρακολούθησης χρησιμοποιήθηκε και το φθινόπωρο 2017 και οι σχετικές υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην αναφορά παράνομης παγίδευσης του Πτηνολογικού, με βάση το συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης, εκτιμάται ότι στις Βρετανικές Βάσεις το φθινόπωρο 2016 θανατώθηκαν παράνομα περισσότερα από 800.000 πουλιά. Η συνολική εκτίμηση, που περιλαμβάνει και την Κυπριακή Δημοκρατία, δείχνει ότι 1.7 εκατομμύρια πουλιά θανατώθηκαν παράνομα το φθινόπωρο 2016. Η αναφορά για το φθινόπωρο 2017 αναμένεται να δημοσιευθεί τους επόμενους μήνες.

Η παράνομη παγίδευση είναι ένα επίμονο πρόβλημα και αυτές οι ποινές αναγνωρίζουν ότι αφορά ένα σοβαρό έγκλημα ενάντια στην άγρια ζωή. Πέραν από την υποστήριξη της κρυφής παρακολούθησης, ο Πτηνολογικός θα συνεχίσει να ασκεί πίεση για δράση ενάντια στα εστιατόρια που παράνομα σερβίρουν πουλιά, το συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης καθώς και τις ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις, με σκοπό τη μείωση της ζήτησης που οδηγεί στην παράνομη θανάτωση πουλιών. 

Για το Δελτίο Τύπου σε μορφή PDF κάντε κλικ εδώ

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: