Ένα πρωτοποριακό έργο διατήρησης ολοκληρώνεται στις Βρετανικές Βάσεις

19 Μαΐου 2017

Η ολοκλήρωση ενός διετούς έργου για την αποκατάσταση του Λιβαδιού Ακρωτηρίου σηματοδοτήθηκε με μια εορταστική εκδήλωση εγκαινίων στο πτηνοπαρατηρητήριο του Λιβαδιού. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες (18 Μαΐου) με μεγάλη επιτυχία αναδεικνύοντας τα επιτεύγματα του πρωτοποριακού αυτού έργου. Κάτοικοι του Ακρωτηρίου, πτηνοπαρατηρητές, φωτογράφοι και φυσιολάτρες γιόρτασαν μαζί την ολοκλήρωση του έργου.

Η εκδήλωση αγκαλιάστηκε από το κοινό το οποίο είχε την ευκαιρία να απολαύσει το Λιβάδι Ακρωτηρίου και τις νέες υποδομές επισκεπτών καθώς και να δει την απελευθέρωση ενός Διπλογέρακου μετά την περίθαλψή του από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Το κοινό ενημερώθηκε επίσης για τα επιτεύγματα του έργου και το μέλλον του Λιβαδιού καθώς και για τη σημασία ολόκληρης της Χερσονήσου για την άγρια ζωή.

Το Λιβάδι Ακρωτηρίου ανήκει στο σύμπλεγμα των υγροτόπων του Ακρωτηρίου, το μεγαλύτερο φυσικό σύστημα υγροτόπων στο νησί. Τα τελευταία 20 χρόνια, το Λιβάδι Ακρωτηρίου δεν έτυχε ικανοποιητικής διαχείρισης με αποτέλεσμα o υγρότοπος να έχει ‘καταληφθεί’ από καλάμια με επακόλουθο τη μείωση της βιοποικιλότητας στην περιοχή. Ως εκ τούτου, τον Απρίλιο του 2015 ξεκίνησε ένα έργο Darwin Plus για αποκατάσταση της βιοποικιλότητας σε αυτή τη μοναδική περιοχή. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, οι εταίροι του έργου, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου και η RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο) πραγματοποίησαν επιτόπιες δράσεις προστασίας και διατήρησης της περιοχής με έμφαση στην υδρολογική διαχείριση και την βιώσιμη βόσκηση με κυπριακές αγελάδες καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης και δημιουργίας εγκαταστάσεων για επισκέπτες για να βελτιώσει την εμπειρία επισκεπτών.Ο Διευθυντής του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, Μάρτιν Χέλλικαρ, δήλωσε: «Η ολοκλήρωση του έργου ήταν μια πολύ περήφανη στιγμή για όλους μας, καθώς και ένα κρίσιμο βήμα έτσι ώστε η μοναδική αυτή περιοχή με τεράστια φυσική αξία να ευδοκιμήσει. Έχουμε τώρα μια γερή βάση για την μακροπρόθεσμη διατήρηση αυτής της σημαντικής περιοχής, καταφύγιο σε αφθονία ειδών φυτών και ζώων και προορισμός για πολλούς φυσιολάτρες. Η συνεργασία μεταξύ των εταίρων του BirdLife και των Βρετανικών Βάσεων, μαζί με την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας και των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα για την επιτυχία του έργου.»

Ο Commander British Forces Cyprus, Major General James Illingworth OBE δήλωσε: «Αυτό το έργο μαζί με άλλα όπως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδουν οι Βρετανικές Βάσεις στην προστασία και διατήρηση του εξαιρετικού φυσικού περιβάλλοντος που βρίσκεται στις Βάσεις. Ελπίζω αυτή η παρθένα περιοχή να συνεχίσει να διατηρεί αυτό το ευνοϊκό καθεστώς διατήρησης και ότι όλοι μπορούμε να ενθαρρύνουμε τη συντήρηση της υποδομής εδώ. Αυτό θα επιτρέψει σε άλλους να απολαύσουν αυτό το έργο Darwin για πολλά ακόμα χρόνια».Η επιτυχής υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ενεργή συμμετοχή και υποστήριξη αφοσιωμένων ανθρώπων και φορέων. Με αυτή την ευκαιρία η ομάδα του έργου θα ήθελε να ευχαριστήσει το πρόγραμμα Darwin Initiative για τη χρηματοδότηση του έργου και το Tasso Leventis Conservation Foundation για την οικονομική του υποστήριξη προς τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους συνεργάτες, ερευνητές, εργολάβους, πτηνοπαρατηρητές, φωτογράφους, αγελαδοτρόφους και καλαθοπλέκτες που παρείχαν σημαντικές πληροφορίες και ανατροφοδότηση. Ευχαριστούμε επίσης την Κοινότητα και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ακρωτηρίου για την υποστήριξη του έργου καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Μάθετε περισσότερα για το έργο και τις δράσεις του στο www.akrotirimarsh.org/el/home

Το διετές έργο (Απρίλιος 2015 μέχρι Μάρτιος 2017) με τίτλο «Αποκατάσταση Λιβαδιού Ακρωτηρίου: ένας υγρότοπος ορόσημο στις Βρετανικές Βάσεις Κύπρου» χρηματοδοτήθηκε από το Darwin Initiative μέσω κονδυλιών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εταίροι έργου:

Με χρηματοδότηση από: 

Φωτογραφίες
Απελευθέρωση ενός Διπλογέρακου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης
Απελευθέρωση ενός Διπλογέρακου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης
Οι επισκέπτες απολαμβάνουν πτηνοπαρατήρηση από το νέο πτηνοπαρατηρητήριο στο Λιβάδι Ακρωτηρίου
Οι επισκέπτες απολαμβάνουν πτηνοπαρατήρηση από το νέο πτηνοπαρατηρητήριο στο Λιβάδι Ακρωτηρίου

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: