Κίνδυνος χαλάρωσης του νόμου για την παράνομη παγίδευση

29 Ιουλίου 2020

Κοινοποίηση

Την ερχόμενη Παρασκευή, 31 Ιουλίου, κατατίθεται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής ο πολυσυζητημένος ‘Ο περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019’. Σε αυτόν έχουν συμπεριληφθεί κάποιες από τις χειρότερες προτάσεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά την παράνομη θήρευση πουλιών. Για το αδίκημα της σύλληψης και θανάτωσης 14 μη θηρεύσιμων, προστατευόμενων ειδών πουλιών με τη χρήση ξοβέργων ή κυνηγετικού όπλου προτείνεται να ισχύει ένα εξώδικο των 200 ευρώ! Ένα τόσο χαμηλό εξώδικο, όχι μόνο δεν θα ήταν αποτρεπτικό, αλλά θα έστελνε το μήνυμα ότι η παράνομη θήρευση των πουλιών αυτών είναι κατά πολύ λιγότερο μεμπτή απ’ ότι για παράδειγμα η παράνομη θήρευση θηρεύσιμων ειδών, όπως η Τζίηκλα, που τιμωρείται με κατά πολύ υψηλότερο εξώδικο 2000 ευρώ.
 
Ο Πτηνολογικός καλεί τους Βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων να καταψηφίσουν τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις και να στείλουν το σωστό μήνυμα της προστασίας και διαφύλαξης των άγριων πουλιών. Αν ψηφιστούν οι τροποποιήσεις αυτές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Κύπρος να οδηγηθεί σε «περιπέτειες» για μη συμμόρφωση με το Ενωσιακό Δίκαιο σχετικά με την παράνομη παγίδευση πουλιών, ένα θέμα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί εδώ και χρόνια.
 
Τα 14 είδη πουλιών
Τα 14 είδη πουλιών που έχουν συμπεριληφθεί στις προτάσεις προκαλούν τεράστια ανησυχία, αφού όλα αποτελούν στόχο των παράνομων παγιδευτών. Ανάμεσα τους βρίσκονται είδη όπως το Αμπελοπούλλι, ο Μελισσοφάγος, ο Κοκκινολαίμης, το Μουγιαννούδι και ο Συκοφάγος, είδη που είναι προστατευόμενα και μη θηρεύσιμα.
 
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη
«Αν η Ολομέλεια υπερψηφίσει τις προτάσεις αυτές, τότε θεωρούμε ότι ουσιαστικά θα υπάρξει έμμεση αποποινικοποίηση της παράνομης θήρευσης αυτών των προστατευόμενων και μη θηρεύσιμων πουλιών. Για παράδειγμα, αν κάποιος παγιδέψει με ξόβεργα μέχρι και 50 πουλιά από αυτά τα 14 είδη, θα λάβει εξώδικο 400 ευρώ (200 ευρώ για τα ξόβεργα, 200 ευρώ για τα συγκεκριμένα είδη πουλιών). Ή αν κάποιος σκοτώσει παράνομα με το κυνηγετικό του όπλο μέχρι και 50 πουλιά από τα αυτά τα 14 είδη (π.χ. 50 Μελισσοφάγους), τότε το εξώδικο θα είναι 200 ευρώ μόνον! Ενώ, αν κάποιος παρανομήσει παγιδεύοντας με δίχτυα Τζίηκλες, που είναι θηρεύσιμο είδος, το εξώδικο ξεκινάει από 3000 ευρώ. Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές είναι προβληματικές, αφού δεν εξυπηρετούν τον σκοπό της εξώδικης ρύθμισης, δηλαδή την επιβολή αποτρεπτικών και τιμωρητικών ποινών», τονίζει ο Τάσος Σιαλής, Συντονιστής Εκστρατειών του Πτηνολογικού.
 
Ο Πτηνολογικός τονίζει ότι οι ποινές και τα εξώδικα πρόστιμα πρέπει να είναι αυστηρά, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας, και πρέπει να λειτουργούν κατασταλτικά κατά της διάπραξης αδικημάτων λαθροθηρίας και παράνομης παγίδευσης. Εξώδικα των 200 ευρώ δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε αποτρεπτικά ούτε τιμωρητικά, αντίθετα πιστεύουμε ότι αποποινικοποιούν στην ουσία τη θανάτωση των ειδών αυτών με τη χρήση ξοβέργων ή κυνηγετικού όπλου. Τονίζεται ότι, συγκριτικά, εξώδικα πρόστιμα για άλλα αδικήματα, π.χ. για μη συμμόρφωση κυνηγών σε έλεγχο της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, ο ίδιος τροποποιητικός νόμος προτείνει εξώδικο 300 ευρώ. Επομένως, ο Πτηνολογικός θεωρεί αδικαιολόγητο να προτείνεται ένα τόσο χαμηλό πρόστιμο των 200 ευρώ για παράνομη κατοχή / θανάτωση με ξόβεργα ή κυνηγετικό όπλο των 14 αυτών ειδών.

Η φύση σε χρειάζεται

Με κάθε νέο μέλος, η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή και οι προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη των πολυτιμότερων περιοχών της Κύπρου πιο αποτελεσματικές. Μπορείς κι εσύ να συνδράμεις στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε την κυπριακή φύση με τη συνδρομή σου. 


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: