Βλέποντας τον Κόσμο μέσα από τη Φύση

16 Ιανουαρίου 2020

Εταίροι του BirdLife από την Κύπρο, την Πολωνία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα έχουν ενώσει δυνάμεις στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με στόχο την ανάπτυξη υλικού που θα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς παιδιών με οπτική αναπηρία.

Το πρόγραμμα, με τίτλο «Βλέποντας τον Κόσμο μέσα από τη Φύση» (Seeing the World through Nature), αποτελεί συνεργασία μεταξύ των εταίρων του BirdLife στην Κύπρο (Πτηνολογικός) στην Ιρλανδία (Birdwatch Ireland), στη Μάλτα (BirdLife Malta), στην Πολωνία (OTOP) και της Πολωνικής Ένωσης Τυφλών και χρηματοδοτείται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος του προγράμματος, που θα διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο του 2022, είναι η ανάπτυξη υλικού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς που εργάζονται με παιδιά με οπτική αναπηρία, σε συνεργασία με διεθνείς εμπειρογνώμονες στον τομέα αυτό, ώστε να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί να υλοποιήσουν ένα πετυχημένο και εμπλουτισμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το υλικό που θα αναπτυχθεί, καθώς και μια εφαρμογή για φορητές συσκευές για να βοηθήσει τα παιδιά στην αναγνώριση πουλιών, θα διατεθούν δωρεάν στους εκπαιδευτικούς σε κάθε μία από τις χώρες των εταίρων του προγράμματος καθώς και στους υπόλοιπους εταίρους του BirdLife International.

Το πρόγραμμα θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους σε θέματα διδασκαλίας που αφορούν στη φύση, να κατανοήσουν και να μάθουν πώς να διδάξουν για τη φύση και πώς να χρησιμοποιήσουν το εκπαιδευτικό υλικό που θα αναπτυχθεί μαζί με μαθητές με οπτική αναπηρία στο πλαίσιο διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.

Οι εταίροι του έργου συναντήθηκαν στην πρώτη διακρατική συνάντηση στη Μάλτα την περασμένη εβδομάδα. Από την Κύπρο συμμετείχε προσωπικό του Πτηνολογικού καθώς και εκπρόσωπος της Σχολής Τυφλών ‘Άγιος Βαρνάβας’, το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για άτομα με οπτική αναπηρία στην Κύπρο.«Είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε μέρος αυτού του προγράμματος, πρώτο για τα κυπριακά δεδομένα, και που θα συμβάλουμε έτσι ώστε ο φυσικός κόσμος να γίνει πιο προσβάσιμος για τα παιδιά με οπτική αναπηρία. Η συμβολή της Σχολή Τυφλών έχει μεγάλη σημασία για το πρόγραμμα και τους ευχαριστούμε για την υποστήριξη. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί της Κύπρου θα έχουν το απαραίτητο υλικό και τη γνώση να βοηθήσουν τα τυφλά παιδιά και τα παιδιά με οπτική αναπηρία να συνδεθούν πραγματικά με τη φύση», δήλωσε ο Martin Hellicar, Διευθυντής του Πτηνολογικού.

«Ευχαριστούμε θερμά τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου ο οποίος μέσω της συνεργασίας του με τους άλλους εταίρους, έδωσε την ευκαιρία στη Σχολή Τυφλών να βοηθήσει στην ετοιμασία σχετικού υλικού προσβάσιμου στους μαθητές με οπτική αναπηρία της Κύπρου. Τέτοιες συνεργασίες είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφού συνδυάζουν το επιστημονικό υπόβαθρο με την ειδική εκπαιδευτική προσέγγιση, καθιστώντας έτσι τη γνώση έγκυρη και προσβάσιμη σε ένα τόσο σημαντικό γνωστικό αντικείμενο. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά μας δεν θα στερηθούν της ευκαιρίας να γνωρίσουν το φυσικό κόσμο ισότιμα με τους συμμαθητές τους», δήλωσε η Πελαγία Καρπασίτη, Διευθύντρια της Σχολής Τυφλών.

Το πρόγραμμα θα βασιστεί σε άλλες επιτυχείς πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εταίρων του BirdLife International, και ειδικότερα στο πρόγραμμα ‘Empowering for a Better Life through Nature’ που ολοκληρώθηκε πέρυσι με χρηματοδότηση από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Erasmus+. Θα αντλήσει επίσης έμπνευση από το Spring Alive, το συνεχιζόμενο πολυεθνικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που επικεντρώνεται στα μεταναστευτικά πουλιά, το οποίο διαχειρίζονται οι εταίροι του BirdLife σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αφρική και το οποίο υποστηρίζει επί του παρόντος η εταιρεία HeidelbergCement.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: