Οι παγιδευτές πουλιών που ‘γλιστρούν’ από τα χέρια των αρχών

12 Οκτωβρίου 2019

Πρόσφατα γεγονότα και ένα συγκλονιστικό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για την ικανότητα των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας να πατάξουν την οργανωμένη και μεγάλης κλίμακας παγίδευση πουλιών.

Ο Πτηνολογικός εκφράζει έντονες ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αρχών να πατάξουν το οργανωμένο έγκλημα που σχετίζεται με την παράνομη παγίδευση πουλιών. Συγκεκριμένα, γνωστό σημείο παγίδευσης στη Δημοκρατία παραμένει ενεργό παρά επανειλημμένες καταγγελίες στις αρχές από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις. Στο σημείο αυτό γίνεται παγίδευση πουλιών σε μεγάλη κλίμακα εδώ και χρόνια και ενώ καταγγέλθηκε πολλές φορές στις κυπριακές αρχές, και αν και υπήρξαν κάποιες ενέργειες επιβολής του νόμου, αυτές φαίνεται να ήταν περιορισμένης κλίμακας και προφανώς καθόλου αποτρεπτικές.

Η RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο) δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της βίντεο, το οποίο σε συνδυασμό με το ιστορικό των καταγγελιών που έκανε ο Πτηνολογικός και το CABS στις αρχές, δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με την επιβολή του νόμου σε μεγάλους παγιδευτές. Στο βίντεο, φαίνονται στημένα τουλάχιστον οκτώ δίχτυα και οι παγιδευτές φαίνονται να ρίχνουν πέτρες στους θάμνους και να φωνάζουν με σκοπό να οδηγήσουν τα πουλιά προς τα στημένα δίχτυα. Τα πουλιά που παγιδεύτηκαν τοποθετήθηκαν σε κουβάδες και συγκεντρώθηκαν σε σημείο συλλογής σε κοντινό υποστατικό. Έγινε άμεσα σχετική καταγγελία στις αρχές, οι οποίες όμως δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και ενημέρωσαν ότι θα επισκέπτονταν το σημείο την επόμενη μέρα. Όταν πήγαν την επομένη για έλεγχο, οι αρχές ενημέρωσαν ότι δεν βρήκαν τίποτα.

Πιο κάτω το βίντεο όπως δημοσιεύθηκε από την RSPB:Το CABS επέστρεψε στην περιοχή για ακόμη ένα έλεγχο λίγες μέρες αργότερα και διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση παγίδευσης ήταν και πάλι σε πλήρη εξέλιξη. Ο Πτηνολογικός και το CABS συνέχισαν να πιέζουν τις αρχές για ανάληψη δράσης. Όταν λίγες μέρες μετά οι αρχές επισκέφθηκαν ξανά την περιοχή, εξέδωσαν πρόστιμο για μόνο ένα δίχτυ και ένα μόνο παγιδευμένο πουλί, κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα που έβλεπαν και εντόπιζαν οι ομάδες πεδίου επανειλημμένα. Τα επόμενα πρωινά, σύμφωνα με τo CABS και την RSPB, η παγίδευση στο σημείο ήταν και πάλι σε πλήρη εξέλιξη. Όπως διαφαίνεται, πρόκειται για επιχείρηση παγίδευσης μεγάλης κλίμακας η οποία λαμβάνει χώρα στην περιοχή επί καθημερινής βάσεως, πλην όμως των ημερών που οι αρχές επισκέπτονται την περιοχή για ‘έλεγχο’.

Ο Πτηνολογικός έχει ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση με τις αρχές για συζήτηση του θέματος των μεγάλων παγιδευτών και για παρουσίαση των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ο Πτηνολογικός ζητά εξηγήσεις από τις αρχές μετά από τα εύλογα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί. Αν και τα επίπεδα παγίδευσης έχουν μειωθεί γενικά τα τελευταία χρόνια, πώς γίνεται τέτοιες περιπτώσεις οργανωμένης και μεγάλης κλίμακας παγίδευσης να γλιστρούν από τα χέρια των αρχών;

 

Η φύση σε χρειάζεται

Με κάθε νέο μέλος, η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή και οι προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη των πολυτιμότερων περιοχών της Κύπρου πιο αποτελεσματικές. Μπορείς κι εσύ να συνδράμεις στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε την κυπριακή φύση με τη συνδρομή σου. 


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: