Ώρα μηδέν για την ΚΑΠ

30 Μαρτίου 2018

Το μέλλον της υπαίθρου είναι προς συζήτηση στις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή, με το BirdLife να κάνει έκκληση για μια αγροτική πολιτική βιώσιμη και φιλική προς τη ​​φύση.

Ναι, πρόκειται για τη διαβόητη ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) και πάλι. Και όχι, η κοινή λογική δεν έχει ακόμη επικρατήσει. Πολλοί γραφειοκράτες, πολιτικοί (και ομάδες άσκησης πίεσης των γεωργών) σε ολόκληρη την ΕΕ επιδιώκουν να «παρουσιάσουν ως πράσινη» μια ΚΑΠ που επιβραβεύει την εντατική γεωργία με μεγάλες επιδοτήσεις, ενώ τα οικοσυστήματα των γεωργικών περιοχών (και τα πουλιά) υποφέρουν. Το 80% των άμεσων πληρωμών πηγαίνει στο πλουσιότερο 20% των δικαιούχων. Οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές πληρωμές προορίζονται για τα λιγότερο αποτελεσματικά περιβαλλοντικά μέτρα και τα νέα «οικολογικά» μέτρα δεν είναι καθόλου αποτελεσματικά.

Στην τρέχουσα συζήτηση για την ΚΑΠ μετά το 2020, διακυβεύεται το μέλλον της γεωργίας και η νομιμότητα του μεγαλύτερου μέσου πολιτικής της ΕΕ. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ριζική μεταρρύθμιση: μια ξεκάθαρη απομάκρυνση από την κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η υφιστάμενη ΚΑΠ και μια στροφή προς αποτελεσματική στήριξη για τους μικρούς αγρότες και μια «οικολογική μετάβαση» που να επιβραβεύει τους αγρότες που υποστηρίζουν τη φύση μέσα από τη βιώσιμη παραγωγή και τη βιώσιμη διαχείριση γης.

Με όλο και περισσότερα στοιχεία να υποδηλώνουν την οικολογική κατάρρευση των γεωργικών περιοχών και όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή και η κρίση στη βιοποικιλότητα, μεγαλώνει και η ανάγκη για τους σημερινούς ηγέτες να ξυπνήσουν μπροστά στην περιβαλλοντική πρόκληση που έχουν μπροστά τους.

Υπάρχουν θετικά όμως. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε μια ΚΑΠ που να υποστηρίζει τη μετάβαση σε μια γεωργία φιλική προς τη φύση και το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ έχει κι αυτό εκφράσει τις έντονες του ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της υφιστάμενης ΚΑΠ. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και διαφωνούντες Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ με ασυνάρτητες θέσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ως Πτηνολογικός προσπαθούμε να παίξουμε τον ρόλο μας σε αυτό που διαδραματίζεται στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας το BirdLife International όπου μπορούμε σε αυτό τον «καλό αγώνα». Επιπλέον, προσπαθούμε να φέρουμε την αλλαγή σε επίπεδο Κύπρου. Το πρόγραμμά μας για τα ανθρωποπούλια έρχεται σε επαφή με γεωργικές κοινότητες ενώ πιέζουμε για την εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 που ετοιμάσαμε για την κυβέρνηση μαζί με τη συμβουλευτική εταιρεία IACO Consultants, τα οποία περιλαμβάνουν σημαντικά μέτρα για μια γεωργία φιλική προς τη φύση.
 

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: