Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος: Μικρές φωνές με μεγάλο μήνυμα

25 Απριλίου 2019

 
 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, οι θάλασσές μας υφίστανται πίεση εδώ και δεκαετίες λόγω ρύπανσης, πλαστικών αποβλήτων, υπεραλίευσης ή/και καταστροφής του θαλάσσιου βυθού. Η προστασία και αποκατάσταση των θαλασσών μας είναι ένα πολιτικό ζήτημα.
 
Συνοπτικά, η κατάσταση των θαλασσών μας σε αριθμούς:
  • 275.000 τόνοι πλαστικών εισέρχονται κάθε χρόνο στις ευρωπαϊκές θάλασσες
  • Το 85% των μεσογειακών αλιευτικών αποθεμάτων έχουν υπεραλιευτεί
  • ~200.000 θαλασσοπούλια σε όλη την Ευρώπη πεθαίνουν κάθε χρόνο σε αλιευτικά εργαλεία
  • ~44.000 θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο πνίγονται σε αλιευτικά εργαλεία ετησίως
Όπως ήδη γνωρίζετε, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι εθνικοί Υπουργοί Περιβάλλοντος και Αλιείας συζητούν πώς να ξοδευτούν 6 δισεκατομμύρια ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας. Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα καθορίσουν ποιες δράσεις θα πάνε προς την προστασία των θαλασσών μας.
 
Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της εκστρατείας #oceanalert, περισσότεροι από 61.000 πολίτες έχουν ζητήσει από το Ευρωκοινοβούλιο και τους Υπουργούς να επενδύσουν στις θάλασσές μας. Με την ανοιχτή αυτή επιστολή ζητούμε από εσάς να εργαστείτε για την προστασία των θαλασσών μας και να εξασφαλίσετε ότι τουλάχιστον το 25% (1,5 δις Ευρώ) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας θα πάει προς τον σκοπό αυτό.
 
Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να αποτρέψουμε την καταστροφή των θαλασσών μας, μεταξύ των οποίων:
  1. Αντιμετώπιση του προβλήματος της τυχαίας θανάτωσης θαλάσσιων ζώων υποστηρίζοντας την έρευνα και τη δοκιμή καινοτόμων λύσεων.
  2. Διατήρηση της φύσης στη θάλασσα: Καθορισμός θαλάσσιων. προστατευόμενων περιοχών (καθορισμός περιοχών Natura 2000 στη θάλασσα και περιοχών κλειστών στο ψάρεμα – no take zones) και παροχή μέσων στις τοπικές κοινότητες για τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος τους
  3. Αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών: Δημιουργία δωρεάν εγκαταστάσεων αποβλήτων και ανακύκλωσης σε λιμένες ώστε τα πλοία να μπορούν να συλλέγουν υπεύθυνα τα απορρίμματα που έχουν συλλέξει.
  4. Έρευνα της θαλάσσιας ζωής: Παρακολούθηση των κινήσεων των θαλασσοπουλιών, των φαλαινών, των δελφινιών και των χελωνών για να μπορούμε να τα προστατέψουμε καλύτερα.
Πολλά από τα παραπάνω αποτυπώνονται στις ανήσυχες φωνές των παιδιών μας, νεαροί υποστηρικτές του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου που έχουν εργαστεί σκληρά και έχουν ενώσει τις φωνές τους για να μεταφέρουν το μήνυμα της υπεράσπισης και προστασίας των θαλασσών και θαλάσσιων πόρων σε εσάς.
 
Τα παιδιά μας θέτουν τις δικές τους ανησυχίες, τις οποίες συμμεριζόμαστε, για την αειφόρο προστασία της θάλασσας, των θαλάσσιων πόρων, τονίζοντας παράλληλα τη σημαντικότητα της διασφάλισης εργασίας για τους αλιείς μας και μαζί του μέλλοντος της δικής τους γενιάς.
 
Ευελπιστούμε ότι θα εισακούσετε το μήνυμα που σας αποστέλλουν και ότι θα εργαστείτε για το καλό των θαλασσών μας.
 
Σας χαιρετώ και σας εύχομαι Καλό Πάσχα.

Μάρτιν Χέλλικαρ
Διευθυντής

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: