Τελευταία Νέα

Παιδική παράσταση «Αναζητώντας τον χαμένο γύπα»
ΠΟΥΛΙΑ: Ο φανταστικός (και μη) κόσμος των πουλιών μέσα από την τέχνη των κόμικς
Κίνδυνος επιπλέον χαλάρωσης του νόμου για την παράνομη παγίδευση

Όλα τα Νέα

31 Μαρτίου 2016
Η ανέγερση περίφραξης και στεγάστρων που ήταν προγραμματισμένη να γίνει τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί τελικά τον Απρίλιο και αρχές Μαΐου λόγω κάποιων απρόβλεπτων καθυστερήσεων στις διαδικασίες των προετοιμασιών
31 Μαρτίου 2016
Μια αξιολόγηση της παράνομης θανάτωσης πουλιών στη Μεσόγειο από το BirdLife International δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην έκδοση Μαρτίου 2016 του επιστημονικού περιοδικού ‘Bird Conservation International’. Ο πλήρης τίτλος του επιστημονικού άρθρου είναι ‘Προκαταρκτική αξιολόγηση της έκτασης και της κλίμακας της παράνομης θανάτωσης και σύλληψης πουλιών στη Μεσόγειο’, το οποίο είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο. Το BirdLife International έχει δημοσιεύσει και σχετικό δελτίο τύπου για τη δημοσίευση αυτής της σημαντικής αξιολόγησης, σχολιάζοντας τα κύρια ευρήματα αυτής μελέτης.
31 Μαρτίου 2016
Ο Πτηνολογικός ολοκλήρωσε την αναφορά του με τα τελευταία ευρήματα του συνεχόμενου και συστηματικού προγράμματος παρακολούθησης της παράνομης παγίδευσης πουλιών για το φθινόπωρο 2015. Η ανάλυση των δεδομένων από την έρευνα πεδίου δείχνει ότι 19 χιλιόμετρα διαδρομών για δίχτυα ήταν ενεργά το φθινόπωρο 2015 εντός της περιοχής της έρευνας πεδίου, η οποία καλύπτει περιοχές στη Λάρνακα – Αμμόχωστο και Άγιο Θεόδωρο – Μαρώνι και ότι κατασχέθηκαν πάνω από 5300 ξόβεργα σύμφωνα με τα στοιχεία πάταξης των αρμόδιων αρχών. Βάσει των στοιχείων του Πτηνολογικού, εκτιμάται ότι περισσότερα από 2 εκατομμύρια πουλιά μπορεί να θανατώθηκαν σε ολόκληρη την Κύπρο το φθινόπωρο του 2015 ως αποτέλεσμα αυτής της παράνομης δραστηριότητας. Αυτοί οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τη βιομηχανοποιημένη κλίμακα της παράνομης δραστηριότητας για την παγίδευση πουλιών που γίνεται στο νησί, τόσο με δίχτυα όσο και με ξόβεργα.
31 Μαρτίου 2016
Μια από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα του Ακάμα, ήταν αυτό της δημιουργίας Εθνικού Δασικού Πάρκου, το οποίο θα περιλαμβάνει όλο το υπάρχον Κρατικό Δάσος καθώς και τα κατάλληλα κρατικά τεμάχια που εμπίπτουν εντός της περιοχής Natura 2000 του Ακάμα. Τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, συναντήθηκαν με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, κ. Τάκη Τσιντίδη για αυτό το θέμα στις 16 Μαρτίου 2016, στο Τμήμα Δασών. Κατά τη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις απόψεις μας για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα αλλά και να αναφερθούμε στο αίτημα μας για ένταξη όλης της κρατικής γης του Ακάμα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο. Επίσης, έγινε και μια γενική συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των περιοχών Natura 2000. Μετά το πέρας της συζήτησης, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου απέστειλε ένα λεπτομερές σημείωμα προς υποστήριξη των θέσεων και των αιτημάτων του.
31 Μαρτίου 2016
Την Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016, ο Πτηνολογικός πραγματοποίησε την Ετήσια Γενική Συνέλευση του στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου στη Λεμεσό. Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση παρέστησαν συνολικά 43 άτομα στα οποία έγινε ενημέρωση για τις δράσεις του Πτηνολογικού για το 2015 καθώς και παρουσίαση του προγράμματος εργασιών και του προϋπολογισμού για το 2016.
29 Φεβρουαρίου 2016
Η βόσκηση στο Λιβάδι Ακρωτηρίου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για τη διαχείριση του Λιβαδιού. Για την ενίσχυση και βελτίωση του τρόπου βόσκησης στην περιοχή, το έργο Darwin «Αποκατάσταση Λιβαδιού Ακρωτηρίου: ένας υγρότοπος ορόσημο στις Βρετανικές Βάσεις Κύπρου» θα κατασκευάσει περίφραξη και στέγαστρα για τις αγελάδες που βόσκουν το Λιβάδι το Μάρτιο 2016.
29 Φεβρουαρίου 2016
Θέλετε να γνωρίσετε τον μαγικό κόσμο των πουλιών και το θαύμα της αποδημίας; Γνωρίζετε το Χελιδόνι, τον Μελισσοφάγο, τον Πουπούξιο και το Αηδόνι; Σας περιμένουμε την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 στις 11πμ στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου για την εκδήλωσή μας με τίτλο ‘153 πουλιά!’ αφιερωμένη στα πουλιά, με ζωγραφική και φτερωτά παραμύθια και τραγούδια με τη Χαραλαμπία Θεοφάνους και Βερόνικα Αλωνεύτη. Μια ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν κάποια από τα πολλά και εντυπωσιακά είδη πουλιών που συναντούμε στην Κύπρο. Μήπως αναγνωρίζετε κάποια πουλιά από την καθημερινότητά σας;
29 Φεβρουαρίου 2016
Περισσότεροι από 30 αντιπρόσωποι από περιβαλλοντικές ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς από 24 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Βαλκανίων, συναντήθηκαν για ένα εργαστήρι δικτύωσης με σκοπό την προστασία και διατήρηση των μεταναστευτικών διαδρόμων στην Μεσόγειο. Το εργαστήρι έγινε στη Λισσαβόνα (Πορτογαλία) όπου μας φιλοξένησε η SPEA (BirdLife στην Πορτογαλία) και διοργανώθηκε από το BirdLife International. Το εργαστήρι με τίτλο ‘Μετριασμός των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων και των ηλεκτρικών καλωδίων στα πουλιά’ διοργανώθηκε με τη στήριξη του MAVA Foundation στις 24-25 Φεβρουάριου 2016 και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου έλαβε μέρος με ένα εκπρόσωπο.
29 Φεβρουαρίου 2016
Στις 26 Φεβρουαρίου 2016 ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο Τρίτο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο για το Περιβαλλοντικό Έγκλημα που πραγματοποιήθηκε στο Εδιμβούργο στο Ηνωμένο Βασίλειο και το οποίο επικεντρώθηκε στην καταστροφή των οικοτόπων. Η οργάνωση SEO (BirdLife στην Ισπανία) και το RSPB (BirdLife στο ΗΒ) υλοποιούν ένα πρόγραμμα με σκοπό τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου εντός του BirdLife Europe ενάντια στο Περιβαλλοντικό Έγκλημα. Ο σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της εφαρμογής της Οδηγίας 2008/99/ΕΚ που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου και η διευκόλυνση της εργασίας των ευρωπαίων εταίρων του BirdLife ενάντια στα περιβαλλοντικά εγκλήματα, μέσω της χρήσης της Οδηγίας.
29 Φεβρουαρίου 2016
Στις 2 Φεβρουαρίου 2016, οι Ευρωβουλευτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία ενέκριναν μια έκθεση που ετοιμάστηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου, και η οποία ζητούσε την διατήρηση των Οδηγιών για τη Φύση, δηλαδή των Οδηγιών για τα Πτηνά και τους Οικοτόπους. Η έκθεση περιελάβανε ορισμένες πολύ σημαντικές πρόνοιες όπως προτάσεις σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι της Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα μέχρι το 2020, ενώ έδωσε ταυτόχρονα ένα δυνατό μήνυμα εναντίον των προσπαθειών για αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τη Φύση. Παράλληλα, η έκθεση τονίζει την ανάγκη για πλήρη εφαρμογή των νομοθεσιών αυτών και εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: