Τελευταία Νέα

Παιδική παράσταση «Αναζητώντας τον χαμένο γύπα»
ΠΟΥΛΙΑ: Ο φανταστικός (και μη) κόσμος των πουλιών μέσα από την τέχνη των κόμικς
Κίνδυνος επιπλέον χαλάρωσης του νόμου για την παράνομη παγίδευση

Όλα τα Νέα

03 Φεβρουαρίου 2016
Το Ευρωκοινοβούλιο υπερασπίστηκε σημαντικούς νόμους της ΕΕ για την προστασία της φύσης σε ψηφοφορία της Ολομέλειας στο Στρασβούργο χθες.
29 Ιανουαρίου 2016
Στις μέρες μας σπάνια ανακαλύπτονται νέα είδη πουλιών. Τα τελευταία 15 χρόνια, κατά μέσο όρο πέντε νέα είδη ανακαλύπτονται κάθε χρόνο, τα περισσότερα εκ των οποίων στη Νότια Αμερική.
29 Ιανουαρίου 2016
Μέσα στον επόμενο μήνα ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου θα πραγματοποιήσει με τη βοήθεια εθελοντών έρευνα πεδίου για τα επίπεδα της χειμερινής παγίδευσης, ελέγχοντας διάφορα σημεία για τυχόν παγίδευση πουλιών. Είναι ακόμα νωρίς για να διαμορφώσουμε μια γενική εικόνα για τα επίπεδα της παράνομης παγίδευσης αυτού του χειμώνα. Παρόλα αυτά, τον περασμένο χειμώνα 2014-15 εντοπίσαμε ένα μεγάλο αριθμό διχτυών, στο σύνολό τους 48 δίχτυα μετά από έλεγχους σε 90 τοποθεσίες. 
29 Ιανουαρίου 2016
Τις τελευταίες εβδομάδες Κύπριοι πολίτες και τουρίστες συρρέουν κατά εκατοντάδες στην Αλυκή Λάρνακας για να θαυμάσουν το περίφημο θέαμα των Φλαμίνγκο που έχουν καταφθάσει στην Κύπρο σε χιλιάδες για να βρουν τροφή και καταφύγιο. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση η Αλυκή της Λάρνακας φιλοξενεί αυτή τη στιγμή γύρω στα 12.500 Φλαμίνγκο ενώ η Αλυκή Ακρωτηρίου φιλοξενεί γύρω στα 2.500.
29 Ιανουαρίου 2016
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απαντήσει οριστικά και κατηγορηματικά σχετικά με την προτεινόμενη παρέκκλιση για επιλεκτικό κυνήγι αμπελοπουλιών, τον αποκαλούμενο ‘εναλλακτικό σχεδιασμό’, το οποίο συμπεριλήφθηκε μονομερώς από την Κυπριακή Κυβέρνηση στο Στρατηγικό Σχέδιο κατά της παράνομης παγίδευσης πουλιών που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο 2015. Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας (2 Ιανουαρίου 2016), ο κ. Enrico Brivio, εκπρόσωπος τύπου της Επιτροπής υπογράμμισε ότι ‘...η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τη συμπερίληψη αυτού του ‘εναλλακτικού σχεδιασμού’, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα παραχώρησης παρεκκλίσεων για την παγίδευση πουλιών. Αυτό είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ...’.
29 Ιανουαρίου 2016
Με ιδιαίτερη χαρά ενημερωθήκαμε για την κήρυξη πέντε Ειδικών Ζωνών Διατήρησης ( ΕΖΔ) από τη Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων εντός της επικράτειας των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο. Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στην στην επίσημη εφημερίδα των Βάσεων στις 30 Δεκεμβρίου 2015. Πριν την κήρυξη είχε πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση πάνω στις προτάσεις, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2015. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου απέστειλε τα σχόλια του τον Ιούνιο του 2015.
21 Ιανουαρίου 2016
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη Βουλγαρία στις 14 Ιανουαρίου 2016 επειδή απέτυχε να προστατεύσει τη φύση και έθεσε σε κίνδυνο απειλούμενα είδη.
18 Ιανουαρίου 2016
Τις τελευταίες εβδομάδες Κύπριοι πολίτες και τουρίστες συρρέουν κατά εκατοντάδες στην Αλυκή Λάρνακας για να θαυμάσουν το περίφημο θέαμα των Φλαμίνγκο που έχουν καταφθάσει στην Κύπρο σε χιλιάδες για να βρουν τροφή και καταφύγιο.
30 Σεπτεμβρίου 2015
​Το BirdLife International δημοσίευσε τον περασμένο μήνα μία επιστημονική έρευνα για την παράνομη θανάτωση πουλιών στη περιοχή της Μεσογείου, την πρώτη επιστημονική έρευνα του είδους με σκοπό την ποσοτικοποίηση της κλίμακας και της εμβέλειας της παράνομης θανάτωσης σε όλη αυτή την περιοχή. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι φρικτά και παρά τη νομική προστασία που είναι σε ισχύ στις διάφορες χώρες, εκτιμάται ότι περίπου 25 εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται παράνομα κάθε χρόνο.
03 Νοεμβρίου 2014
Η παράνομη θανάτωση αποδημητικών πτηνών είναι ένα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα σε όλη τη Μεσόγειο. Δυστυχώς διάφορες παράνομες μέθοδοι θανάτωσης και παγίδευσης χρησιμοποιούνται σε χώρες οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρόμων των πουλιών όπως στη Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα και στην Κύπρο. Μεταξύ αυτών των μεθόδων είναι τα ξόβεργα, τα δίχτυα, οι παγίδες με τη χρήση πετρών, συρματοπαγίδες κ.α., κάνοντας έτσι το ταξίδι των πτηνών ακόμα δυσκολότερο.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: