Τελευταία Νέα

Εξασκώντας ‘ενσυνειδητότητα της φύσης’ (mindfulness of nature) με τα παιδιά
Τα Αθρωποπούλλια ως βιολογικός τρόπος αντιμετώπισης των τρωκτικών
Η ομάδα εργασίας για θέματα θαλάσσιας προστασίας του BirdLife συζητά την Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Στρατηγική

Όλα τα Νέα

01 Δεκεμβρίου 2016
Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας της εκστρατείας ‘153 πουλιά’ πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μύλοι στο Καϊμακλί όπου γύρω στα 70 άτομα ήρθαν να απολαύσουν πολλές από τις ζωγραφιές που υποβλήθηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού ‘153 πουλιά’ και οι νικητές παρέλαβαν τα βραβεία τους. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα. Ιωάννα Παναγιώτου απεύθυναν χαιρετισμό, βράβευσαν τους νικητές και τέλεσαν τα εγκαίνια της έκθεσης.
30 Σεπτεμβρίου 2016
Η πτηνοπαρατήρηση είναι ένας διασκεδαστικός και προσιτός τρόπος για μια οικογένεια να έρθει πιο κοντά στη φύση. Ενθαρρύνει τα παιδιά να παρατηρήσουν γύρω τους και τα εμπνέει να νοιαστούν για τον φυσικό κόσμο. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου διοργανώνει δύο εξορμήσεις πτηνοπαρατήρησης για οικογένειες, μία στο Πάρκο Αθαλάσσας και μία στη Λίμνη Ορόκλινης, με σκοπό να εισαγάγει μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο των πουλιών και της πτηνοπαρατήρησης.
31 Αυγούστου 2016
Αυτές τις εβδομάδες εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θα εγκαταλείψουν την Ευρώπη για να πετάξουν προς την Αφρική όπου θα διαχειμάσουν. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου προσκαλεί τον κόσμο να αδράξει αυτή την ευκαιρία και να ανακαλύψει το συναρπαστικό κόσμο της μετανάστευσης των πουλιών στις 2 Οκτωβρίου 2016 κατά τη διάρκεια της Πανευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών.
 
31 Αυγούστου 2016
Η συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για μας να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τη σημασία της προστασίας και διατήρησης της φύσης και της άγριας ζωής.
31 Αυγούστου 2016
Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου συμμετείχε για 3η συνεχόμενη χρονιά στη Βρετανική Έκθεση Πτηνοπαρατήρησης (Birdfair), τη μεγαλύτερη εκδήλωση για την άγρια ζωή στον κόσμο, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19 - 21 Αυγούστου 2016 στο φυσικό καταφύγιο του Rutland (Rutland Water Nature Reserve) στην Αγγλία. Σκοπός του Birdfair είναι να φέρει τους πτηνοπαρατηρητές μαζί για να γιορτάσουν τα πουλιά, να αναπτύξει μια εμπορική έκθεση για τη βιομηχανία πτηνοπαρατήρησης και να υποστηρίξει διεθνή προγράμματα διατήρησης.
31 Ιουλίου 2016
Η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής προσκάλεσε τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου να συμμετάσχει στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις που διοργανώνει για παιδιά. Ο Πτηνολογικός με μεγάλη χαρά αποδέχθηκε την πρόσκληση αυτή και έκανε παρουσιάσεις σε παιδιά από 7 μέχρι 14 χρονών, κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια του μήνα Ιουλίου, στον Κάμπο της Τσακίστρας όπου πραγματοποιήθηκαν οι κατασκηνώσεις.
29 Ιουλίου 2016
Ο Πτηνολογικός θα λάβει και πάλι μέρος στο Birdfair, τη μεγαλύτερη εκδήλωση για την άγρια ζωή στον κόσμο, για να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τις εκστρατείες και τα προγράμματά του, καθώς και για να προωθήσει την Κύπρο ως προορισμό πτηνοπαρατήρησης.
30 Ιουνίου 2016
Στις 21 Ιουνίου 2016, μας προσκάλεσε το PwC στην τελική εκδήλωση για το πρόγραμμα χρηματοδότησης ΜΚΟ στην Κύπρο για την περίοδο 2009-2014 μέσω των χορηγιών ΕΟΧ. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν συνοπτικά όλα τα έργα που είχαν χρηματοδοτηθεί και διοργανώθηκαν δύο δημόσιες συζητήσεις σχετικά με θέματα που έχουν να κάνουν με την εκπόνηση έργων με διεθνείς χρηματοδότες. Στο τέλος έγινε σύντομη παρουσίαση όλων των προϊόντων και παραδοτέων των έργων σε μικρή έκθεση από τις διάφορες οργανώσεις.
30 Ιουνίου 2016
Οι επιπτώσεις της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος είναι πλέον δραματικές και αδιαμφισβήτητες και παρότι οι δράσεις για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα είναι προτεραιότητα, παρόλα αυτά είναι σαφές ότι δεν θα αποφύγουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ό,τι και να κάνουμε, επομένως είναι απαραίτητο να προσαρμοστούμε σε αυτή. Το BirdLife International από πάντα προωθούσε την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που βασιζόταν στην προστασία και διατήρηση των οικοσυστημάτων (ecosystem based adaptation). Πλέον αυτό είναι παγκόσμια στρατηγική μέσω της συμφωνίας για το κλίμα που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο 2015 στο Παρίσι. Η θέση αυτή βασίζεται στο ότι τα υγιή οικοσυστήματα είναι πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή και η καλύτερη ασφάλεια που έχουμε ενάντια στις επιπτώσεις της. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με βάση τα οικοσυστήματα ακολουθεί δύο οδούς, αυτή που στόχο έχει τη διατήρηση και ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων και αυτή της προσαρμογής στην αλλαγή.
31 Μαΐου 2016
Η ομάδα ντόπιων εθελοντών για καταγραφές πεδίου αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των συστηματικών προγραμμάτων παρακολούθησης πουλιών του Πτηνολογικού για το 2016, όπως τις προηγούμενες χρονιές. Σε αυτή την τοπική ομάδα, προστίθενται για το 2016 οι εθελοντές ‘πλήρους απασχόλησης’ από το εξωτερικό, οι οποίοι, για ακόμη μια χρονιά, προσφέρουν σημαντική δουλειά πεδίου για τα προγράμματα μας για τα κοινά πουλιά, τα νυχτόβια πουλιά, τις Κράγκες και τα δασικά είδη. Οι αφοσιωμένοι και ικανοί αυτοί επισκέπτες – τέσσερις συνολικά για το 2016 – εκτελούν επίσης καθήκοντα παρακολούθησης πουλιών στον υδροβιότοπο του Λιβαδιού Ακρωτηρίου (γνωστό και ως Λιβάδι Φασουρίου). Οι καταγραφές αυτές παρέχουν σημαντικά στοιχεία για το υπό εξέλιξη έργο για τη σωστή διαχείριση και αναβάθμιση του σημαντικού αυτού υδροβιότοπου, με χρηματοδότηση από το Darwin (επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου για λεπτομέρειες και τις τελευταίες εξελίξεις).

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: