Τελευταία Νέα

Εξασκώντας ‘ενσυνειδητότητα της φύσης’ (mindfulness of nature) με τα παιδιά
Τα Αθρωποπούλλια ως βιολογικός τρόπος αντιμετώπισης των τρωκτικών
Η ομάδα εργασίας για θέματα θαλάσσιας προστασίας του BirdLife συζητά την Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Στρατηγική

Όλα τα Νέα

31 Μαΐου 2016
Η ομάδα ντόπιων εθελοντών για καταγραφές πεδίου αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των συστηματικών προγραμμάτων παρακολούθησης πουλιών του Πτηνολογικού για το 2016, όπως τις προηγούμενες χρονιές. Σε αυτή την τοπική ομάδα, προστίθενται για το 2016 οι εθελοντές ‘πλήρους απασχόλησης’ από το εξωτερικό, οι οποίοι, για ακόμη μια χρονιά, προσφέρουν σημαντική δουλειά πεδίου για τα προγράμματα μας για τα κοινά πουλιά, τα νυχτόβια πουλιά, τις Κράγκες και τα δασικά είδη. Οι αφοσιωμένοι και ικανοί αυτοί επισκέπτες – τέσσερις συνολικά για το 2016 – εκτελούν επίσης καθήκοντα παρακολούθησης πουλιών στον υδροβιότοπο του Λιβαδιού Ακρωτηρίου (γνωστό και ως Λιβάδι Φασουρίου). Οι καταγραφές αυτές παρέχουν σημαντικά στοιχεία για το υπό εξέλιξη έργο για τη σωστή διαχείριση και αναβάθμιση του σημαντικού αυτού υδροβιότοπου, με χρηματοδότηση από το Darwin (επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου για λεπτομέρειες και τις τελευταίες εξελίξεις).
09 Μαΐου 2016
Στις 10 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Μέρα Μεταναστευτικών Πουλιών. Με αυτή την αφορμή ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου διοργανώνει την πρώτη του ανοιχτή μέρα το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 από τις 11πμ μέχρι τις 2μμ στα γραφεία του στη Στράκκα, Κάτω Δευτερά, στην οποία προσκαλεί μικρούς και μεγάλους για να μάθουν για το θαύμα της αποδημίας αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά.
29 Απριλίου 2016
Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου διοργάνωσε στις 23 και 24 Απριλίου 2016, στο χωριό Δρούσεια της Πάφου, το τέταρτο σεμινάριο Υπευθύνων Παρακολούθησης (ΥΠ) των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (ΣΠΠ). Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να φέρει ξανά μαζί τους Υπευθύνους Παρακολούθησης των ΣΠΠ και να τους προσφέρει εκπαίδευση σε θέματα που οι ίδιοι ζήτησαν. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, εκτός της παρουσίασης γύρω από την μέχρι στιγμής πορεία του δικτύου, οι ΥΠΠ είχαν την ευκαιρία να ακούσουν περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τις νομοθεσίες για τη Φύση αλλά και να εκπαιδευτούν σε εφαρμογές όπως το Google Earth και το GPS. Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνονται οι ετήσιες αναφορές, ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία στους ΥΠ να εξασκήσουν τις δεξιότητες τους στο πεδίο και να επιλύσουν τυχόν απορίες.
29 Απριλίου 2016
Το έργο Darwin για την αποκατάσταση του Λιβαδιού Ακρωτηρίου διοργάνωσε ανοικτό διάλογο στις 13 Απριλίου 2016 για πτηνοπαρατηρητές και φωτογράφους άγριας ζωής για να παρουσιάσει τα μελλοντικά σχέδια που αφορούν τις υποδομές για τους επισκέπτες που θα δημιουργηθούν και να λάβει σχόλια από τους συμμετέχοντες. Στη συνάντηση, ο Πτηνολογικός παρουσίασε τους στόχους του έργου και τις δράσεις που περιλαμβάνει, ενώ στη συνέχεια η RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο) που έχει εκτενή πείρα σε θέματα διαχείρισης περιοχών και σχεδιασμό υποδομών για επισκέπτες παρείχε λεπτομέρειες για την τοποθεσία των πτηνοπαρατητηρίων και τη δημιουργία ενδιαιτημάτων που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο (2016).
29 Φεβρουαρίου 2016
Περισσότεροι από 30 αντιπρόσωποι από περιβαλλοντικές ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς από 24 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Βαλκανίων, συναντήθηκαν για ένα εργαστήρι δικτύωσης με σκοπό την προστασία και διατήρηση των μεταναστευτικών διαδρόμων στην Μεσόγειο. Το εργαστήρι έγινε στη Λισσαβόνα (Πορτογαλία) όπου μας φιλοξένησε η SPEA (BirdLife στην Πορτογαλία) και διοργανώθηκε από το BirdLife International. Το εργαστήρι με τίτλο ‘Μετριασμός των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων και των ηλεκτρικών καλωδίων στα πουλιά’ διοργανώθηκε με τη στήριξη του MAVA Foundation στις 24-25 Φεβρουάριου 2016 και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου έλαβε μέρος με ένα εκπρόσωπο.
29 Φεβρουαρίου 2016
Θέλετε να γνωρίσετε τον μαγικό κόσμο των πουλιών και το θαύμα της αποδημίας; Γνωρίζετε το Χελιδόνι, τον Μελισσοφάγο, τον Πουπούξιο και το Αηδόνι; Σας περιμένουμε την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 στις 11πμ στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου για την εκδήλωσή μας με τίτλο ‘153 πουλιά!’ αφιερωμένη στα πουλιά, με ζωγραφική και φτερωτά παραμύθια και τραγούδια με τη Χαραλαμπία Θεοφάνους και Βερόνικα Αλωνεύτη. Μια ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν κάποια από τα πολλά και εντυπωσιακά είδη πουλιών που συναντούμε στην Κύπρο. Μήπως αναγνωρίζετε κάποια πουλιά από την καθημερινότητά σας;

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: