Όλη η ανταμοιβή της σκληρής δουλειάς είναι το χαμόγελο ενός γεωργού όταν ακούει ότι στη φωλιά «του» εγκαταστάθηκε Αθρωποπούλλι. Το 2015, ξεκινήσαμε την εγκατάσταση τεχνητών φωλιών για Αθρωποπούλλια σε συνεργασία με γεωργούς και γεωργικές κοινότητες με χρηματοδότηση από το Tasso Leventis Conservation Foundation. Στόχος του έργου είναι η μείωση της χρήσης δηλητηρίων μέσω της υιοθέτησης από τους γεωργούς μιας φυσικής μεθόδου για τον έλεγχο των τρωκτικών.
Το Μελισσοσιάχινο δεν φοβάται τα τσιμπήματα από μυρμιδώνες και σφήκες, αλλά μπροστά στη λαθροθηρία είναι ανυπεράσπιστο. Στην Ιταλία, εκστρατείες κατά της λαθροθηρίας πυροδότησαν τη δημιουργία ενός εξαιρετικά επιτυχημένου κινήματος, το οποίο έσωσε χιλιάδες Μελισσοσιάχινα.
Στη σωρεία απαισιόδοξων και θλιβερών ειδήσεων για τη φύση και το περιβάλλον που κατακλύζουν τις οθόνες ολονών μας καθημερινά, τα καλά νέα, όσο αυτονόητα και να είναι, πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία. Όχι μόνο λόγω της κυριολεκτικής τους φύσης ως θετικά, αλλά και επειδή μάς δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και το δικαίωμα να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον για τη φύση του τόπου μας.
Ο τίτλος δεν αποτελεί δικαιολογία για αποχή από το σχολείο, αλλά ένα τεράστιο λόγο για τις πολυάριθμες τυχαίες θανατώσεις θαλασσοπουλιών αλλά και θαλάσσιων θηλαστικών όπως φάλαινες και δελφίνια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο θάνατος επέρχεται ως αποτέλεσμα πνιγμού των ειδών μετά από μπέρδεμα σε εγκαταλελειμμένα, χαμένα, απορριφθέντα ή ενεργά αλιευτικά εργαλεία.
Αυτή την άνοιξη, το BirdLife αφηγείται τις θεαματικές μεταναστευτικές ιστορίες επτά εμβληματικών πουλιών - εκθέτοντας τις παράνομες απειλές που αντιμετωπίζουν κατά μήκος των μεταναστευτικών τους διαδρομών μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε το πιο θαυμαστό ταξίδι στη φύση; Ακολουθήστε μαζί μας 7 υπέροχα μεταναστευτικά πουλιά στο πιο συναρπαστικό ταξίδι για την επιβίωσή τους.
Η παραλία της περιοχής Natura 2000 «Πόλις-Γιαλιά» θεωρείται η σημαντικότερη για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Τώρα τον χειμώνα μπορεί να νιώθουμε ανακούφιση σκεπτόμενοι ότι τα πουλιά έχουν φτάσει με ασφάλεια στις περιοχές που θα περάσουν τον χειμώνα και ότι περνούν τις μέρες τους ανακτώντας τις δυνάμεις τους για την άνοιξη που θα έρθει.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2015, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας ξόδεψε 5 φορές περισσότερα χρήματα για την εκτροφή περδικιών ως κυνηγετικό θήραμα από ότι ξόδεψε για βελτίωση και διαχείριση φυσικών περιοχών.
Ένας μαγευτικός κόσμος, αυτός των θαλασσοπουλιών, παρουσιάζει ακόμα κενά στην Κύπρο. Τα είδη και η κατανομή τους, αλλά και οι αλλαγές στη διαμόρφωση του πληθυσμού τους δεν έχουν ακόμα καταγραφεί ούτε κατανοηθεί. Ίσως δύσκολο να το πιστέψει κανείς, ειδικά όταν βλέπουμε συχνά γλάρους να συχνάζουν στα παράλια της Λάρνακας ή του Λατσιού και ειδικά κοντά σε ψαροταβέρνες, αλλά η τελευταία μας δειγματοληψία παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα.
Η φθινοπωρινή μετανάστευση έχει ήδη ξεκινήσει και πρόκειται για μια συναρπαστική περίοδο! Όντως συναρπαστική αν σε ενδιαφέρουν τα πουλιά και βρίσκεσαι στην Κύπρο, αλλά όχι τόσο αν είσαι ένα μικροπούλι που πρέπει να περάσει από τη νοτιοανατολική γωνιά του νησιού για να πάει προς την Αφρική για τον χειμώνα.
Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο
Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου είναι εθνικός εταίρος του BirdLife International, ενός μοναδικού διεθνούς οργανισμού που δουλεύει τοπικά για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της φύσης τόσο για το όφελος των ανθρώπων αλλά και της ίδιας της φύσης.