Τελευταία Νέα

Προσπάθειες κατά της λαθροθηρίας στην Ιταλία δίνουν στο Μελισσοσιάχινο μια γλυκιά γεύση επιτυχίας
Ταξίδι για επιβίωση – Ανοιξιάτικη Μετανάστευση 2019
Το Κάβο Γκρέκο παραμένει ασφαλές από αναπτύξεις γκολφ

Όλα τα Νέα

12 Απριλίου 2017
Πλάνα που λήφθηκαν υπο κάλυψη δείχνουν πουλιά που παγιδεύονται σε δίχτυα και θανατώνονται από παγιδευτές στην επαρία Λάρνακας το φθινόπωρο 2016, δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από την ομάδα Εξιχνίασης Εγκλημάτων της RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο). Οι σκηνές μπορεί να ενοχλήσουν.
11 Απριλίου 2017
Ένα βίντεο που δείχνει την ωμή πραγματικότητα σχετικά με το πρόβλημα της παράνομης παγίδευσης στην Κύπρο έχει δει το φως της δημοσιότητας σήμερα με τίτλο CyprusMassacre on Migration (Κύπρος: Σφαγή στην αποδημία).
31 Μαρτίου 2017
Η άνοιξη είναι αναμφισβήτητα η πιο όμορφη εποχή στην Κύπρο. Το τοπίο είναι πράσινο με πλούσια βλάστηση, τα αγριολούλουδα ανθίζουν και το κελάηδημα των πουλιών πλημμυρίζει την ύπαιθρο. Από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Ιουνίου είναι η πιο έντονη περίοδος για την Υπεύθυνη Καταγραφών και Έρευνας του Πτηνολογικού και όλους τους εθελοντές μας. 
06 Μαρτίου 2017
Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Η λυπητερή ιστορία πίσω αυτή την φωτογραφία αφορά μια Ροδόφτερη Σπίζα, ένα σπάνιο επισκέπτη στην Κύπρο, που βρέθηκε παγιδευμένη σε ξόβεργο πριν λίγες μέρες. Ευτυχώς όμως δεν είναι όλες οι λυπητερές ιστορίες που καταλήγουν σε τραγωδία. 
31 Ιανουαρίου 2017
Με την αρχή της νέας χρονιάς εκδόθηκαν δυστυχώς, ακόμα δυο νέες θετικές γνωματεύσεις για έργα που χωροθετούνται εντός ή πλησίον της ΖΕΠ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) καθώς και του ΤΚΣ (Τόπος Κοινοτικής Σημασίας) της Χερσονήσου Ακάμα από το Τμήμα Περιβάλλοντος.
31 Ιανουαρίου 2017
Η Κράγκα αποτελεί είδος τυπικό και αναγνωρίσιμο των ευρωπαϊκών γεωργικών τοπίων. Αυτός ο καλοκαιρινός επισκέπτης έχει υποστεί σοβαρή μείωση πληθυσμού στο παρελθόν στους τόπους αναπαραγωγής του στη νότια και ανατολική Ευρώπη και έχει ήδη εξαφανιστεί σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Οι κύριες αιτίες της πτώσης αυτής είναι η υποβάθμιση των οικοτόπων, λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας και της εγκατάλειψης παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών, της απώλειας των τόπων που φωλιάζουν και τα υψηλά επίπεδα θανάτωσης των πουλιών αυτών κατά τη μετανάστευσή τους.
31 Δεκεμβρίου 2016
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πειραματική μελέτη από την Ερευνητική Ομάδα Nestor του Πανεπιστημίου Κύπρου η οποία εξέτασε τα συναισθήματα εν σχέση με την περιβαλλοντική δράση. Η παρούσα μελέτη έγινε για τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, ο οποίος χρηματοδότησε το έργο μέσω επιχορήγησης από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη. Ο κύριος στόχος αυτής της μελέτης ήταν να εξετάσει την επίδραση των έλλογων επιχειρημάτων και συναισθηματικών ερεθισμάτων στη γνώση, στάσεις και συμπεριφορά σχετικά με την παράνομη παγίδευση πουλιών.
31 Δεκεμβρίου 2016
Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, εθελοντές και προσωπικό του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου μαζί με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και το Τμήμα Περιβάλλοντος των περιοχών κυρίαρχων βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, πραγματοποίησαν την ετήσια χειμερινή απογραφή του Γύπα για το 2016-17. Η ομάδα των παρατηρητών κάλυψε επτά σημεία στην περιοχή τροφοδοσίας και στα γνωστά σημεία αναπαραγωγής του Γύπα, ενώ η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας εγκατέστησε κάμερες στα εστιατόρια (ταΐστρες) Γύπα.
08 Δεκεμβρίου 2016
Το έργο Darwin για την αποκατάσταση του Λιβαδιού Ακρωτηρίου κατόρθωσε να ‘σπάσει’ τον τοίχο καλαμιώνα στο Λιβάδι Ακρωτηρίου και να δημιουργήσει κατάλληλο ενδιαίτημα για την άγρια ζωή. Οι εργασίες διαχείρισης για τη δημιουργία κατάλληλου ενδιαιτήματος για συγκεκριμένα είδη πουλιών ήταν ίσως μια από τις πιο σημαντικές δράσεις του έργου η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις αρχές Νοεμβρίου. Τα έργα συμπεριλάμβαναν εκβάθυνση καναλιών, τοποθέτηση δομών ελέγχου της στάθμης του νερού και τη δημιουργία λιμνών. Συνολικά δημιουργήθηκαν εφτά λίμνες με κύριο στόχο να προσελκύσουν το φώλιασμα της Βαλτόπαπιας καθώς το Λιβάδι Ακρωτηρίου αποτελεί μια από τις λίγες περιοχές φωλιάσματος στην Κύπρο για αυτό το σημαντικό είδος. Δημιουργήθηκε επίσης μια πιο ρηχή λίμνη που στοχεύει στο να προσελκύσει το φώλιασμα Καλαμοκαννά και Πελλοκατερίνας, είδη του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας για τα Πουλιά. Τα έργα αναμένεται επίσης να ενθαρρύνουν το φώλιασμα του Νανορωδιού, επίσης είδος του Παραρτήματος Ι και περιστασιακό είδος που αναπαράγεται στην Κύπρο, ενώ το Λιβάδι είναι μια από τις λίγες περιοχές της Κύπρου όπου έχει καταγραφεί το φώλιασμα αυτού του είδους ερωδιού.
06 Δεκεμβρίου 2016
Για την ενίσχυση της βόσκησης για σκοπούς διαχείρισης του Λιβαδιού Ακρωτηρίου, το έργο Darwin τοποθέτησε ηλεκτρική περίφραξη στην περιοχή του Λιβαδιού. Η τοποθέτηση της ηλεκτρικής περίφραξης μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη βόσκηση του Λιβαδιού με αγελάδες που δεν θα είναι πια δεμένες. Αυτή η αλλαγή στη μέθοδο βόσκησης θα βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να διαχειρίζονται τα ζώα τους καλύτερα και θα τους διευκολύνει καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται να κουβαλούν νερό σε δεμένα ζώα. Επίσης, χρησιμεύει στο να διαχωρίζονται τα κοπάδια των διάφορων κτηνοτρόφων που χρησιμοποιούν το Λιβάδι ενώ ταυτόχρονα η βόσκηση με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο αποτελεσματική για τον έλεγχο της εξάπλωσης των καλαμιών αλλά και για την απομάκρυνση τους από κάποιες περιοχές, δημιουργώντας έτσι κατάλληλο ενδιαίτημα για την άγρια ζωή.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: