Τελευταία Νέα

Πάμπος, η ταξιδιάρα χελώνα
Τι είναι το Lady’s Mile πέρα από την καλύτερη παραλία της Λεμεσού, και γιατί τόσος ντόρος;
Έργο για τα Αθρωποπούλλια: από πιλοτικό πρόγραμμα σε εθνικό σχέδιο δράσης

Όλα τα Νέα

31 Δεκεμβρίου 2016
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πειραματική μελέτη από την Ερευνητική Ομάδα Nestor του Πανεπιστημίου Κύπρου η οποία εξέτασε τα συναισθήματα εν σχέση με την περιβαλλοντική δράση. Η παρούσα μελέτη έγινε για τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, ο οποίος χρηματοδότησε το έργο μέσω επιχορήγησης από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη. Ο κύριος στόχος αυτής της μελέτης ήταν να εξετάσει την επίδραση των έλλογων επιχειρημάτων και συναισθηματικών ερεθισμάτων στη γνώση, στάσεις και συμπεριφορά σχετικά με την παράνομη παγίδευση πουλιών.
08 Δεκεμβρίου 2016
Το έργο Darwin για την αποκατάσταση του Λιβαδιού Ακρωτηρίου κατόρθωσε να ‘σπάσει’ τον τοίχο καλαμιώνα στο Λιβάδι Ακρωτηρίου και να δημιουργήσει κατάλληλο ενδιαίτημα για την άγρια ζωή. Οι εργασίες διαχείρισης για τη δημιουργία κατάλληλου ενδιαιτήματος για συγκεκριμένα είδη πουλιών ήταν ίσως μια από τις πιο σημαντικές δράσεις του έργου η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις αρχές Νοεμβρίου. Τα έργα συμπεριλάμβαναν εκβάθυνση καναλιών, τοποθέτηση δομών ελέγχου της στάθμης του νερού και τη δημιουργία λιμνών. Συνολικά δημιουργήθηκαν εφτά λίμνες με κύριο στόχο να προσελκύσουν το φώλιασμα της Βαλτόπαπιας καθώς το Λιβάδι Ακρωτηρίου αποτελεί μια από τις λίγες περιοχές φωλιάσματος στην Κύπρο για αυτό το σημαντικό είδος. Δημιουργήθηκε επίσης μια πιο ρηχή λίμνη που στοχεύει στο να προσελκύσει το φώλιασμα Καλαμοκαννά και Πελλοκατερίνας, είδη του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας για τα Πουλιά. Τα έργα αναμένεται επίσης να ενθαρρύνουν το φώλιασμα του Νανορωδιού, επίσης είδος του Παραρτήματος Ι και περιστασιακό είδος που αναπαράγεται στην Κύπρο, ενώ το Λιβάδι είναι μια από τις λίγες περιοχές της Κύπρου όπου έχει καταγραφεί το φώλιασμα αυτού του είδους ερωδιού.
06 Δεκεμβρίου 2016
Για την ενίσχυση της βόσκησης για σκοπούς διαχείρισης του Λιβαδιού Ακρωτηρίου, το έργο Darwin τοποθέτησε ηλεκτρική περίφραξη στην περιοχή του Λιβαδιού. Η τοποθέτηση της ηλεκτρικής περίφραξης μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη βόσκηση του Λιβαδιού με αγελάδες που δεν θα είναι πια δεμένες. Αυτή η αλλαγή στη μέθοδο βόσκησης θα βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να διαχειρίζονται τα ζώα τους καλύτερα και θα τους διευκολύνει καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται να κουβαλούν νερό σε δεμένα ζώα. Επίσης, χρησιμεύει στο να διαχωρίζονται τα κοπάδια των διάφορων κτηνοτρόφων που χρησιμοποιούν το Λιβάδι ενώ ταυτόχρονα η βόσκηση με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο αποτελεσματική για τον έλεγχο της εξάπλωσης των καλαμιών αλλά και για την απομάκρυνση τους από κάποιες περιοχές, δημιουργώντας έτσι κατάλληλο ενδιαίτημα για την άγρια ζωή.
31 Αυγούστου 2016
Η παρακολούθηση των πληθυσμιακών τάσεων των άγριων πουλιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος παρακολούθησης της κατάστασης της υπαίθρου και του περιβάλλοντός μας. Η κατανόηση του κατά πόσο οι πληθυσμοί αυτοί είναι σταθεροί ή δείχνουν ανοδική ή πτωτική τάση είναι βασική προϋπόθεση για αποτελεσματικές δράσεις διατήρησης.
31 Αυγούστου 2016
Η καταγραφή αρπακτικών αποτελεί ένα μεγάλο πρόγραμμα παρακολούθησης που πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι έρευνες πεδίου ξεκίνησαν στις 27 Αυγούστου 2016 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2016.
30 Ιουνίου 2016
Η καταστροφή από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή Αργάκας – Δάσος Πάφου και στην περιοχή Σολέας, είναι αναμφισβήτητα από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών και αποτελεί σημαντική ζημιά για τους οικοτόπους και τα είδη. Εκτιμάται ότι κάηκαν περίπου 10-12 τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχής Natura 2000 ενώ πολλά δασόβια είδη έχουν επηρεαστεί, συμπεριλαμβανομένου και του Αετού Μπονέλλι, του μοναδικού είδους αετού που υπάρχει στην Κύπρο. Πριν 40- 50 χρόνια αυτές οι πυρκαγιές θα ήταν το ίδιο τραγικές αλλά τουλάχιστον οι προοπτικές ανάκαμψης του δάσους θα ήταν ευοίωνες, καθότι η φωτιά είναι και ένα φυσικό στοιχείο του Μεσογειακού οικοσυστήματος. Δυστυχώς, το 2016, λόγω της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος, που είναι πλέον μια πραγματικότητα, οι προοπτικές ανάκαμψης του δάσους και των δασωμένων εκτάσεων είναι πολύ πιο περιορισμένες, λόγω της ερημοποίησης. Το δε γεγονός ότι πολλές πυρκαγιές δεν αποτελούν φυσικό στοιχείο, αλλά ασύμβατη παρέμβαση του ανθρώπου επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
29 Απριλίου 2016
Ο αναπαραγωγικός πληθυσμός του Νησόγλαρου Larus audouinii δείχνει μια πτωτική τάση, όπως διαφαίνεται από ανάλυση των δεδομένων καταγραφών που έγιναν από το 2007 - 2015 στη μοναδική αποικία του σπάνιου γλάρου στις βραχονησίδες Κλείδες, στην Καρπασία. Τα αποτελέσματα καταγραφών από βάρκα που έγιναν από τον Πτηνολογικό σε συνεργασία με τον Τουρκοκυπριακό σύνδεσμο προστασίας πουλιών Kuşkor, κάθε Μάιο από το 2007 μέχρι το 2015, δημοσιεύτηκαν στη τελευταία έκδοση του περιοδικού Sandgrouse (38(I) 2016).
29 Απριλίου 2016
Οι εταίροι του έργου Darwin ‘Akrotiri Marsh Restoration: a flagship wetland in the Cyprus SBAs’, διοργανώνουν ανοικτό διάλογο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις του έργου. Η συνάντηση απευθύνεται κυρίως σε πτηνοπαρατηρητές και φωτογράφους άγριας ζωής και θα επικεντρωθεί στα σχέδια για τις υποδομές για τους πτηνοπαρατηρητές που θα εγκατασταθούν στο Λιβάδι και το θέμα πρόσβασης στο Λιβάδι. Στόχος της συζήτησης είναι η διάχυση πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια υποδομών και η ανταλλαγή ιδεών και εισηγήσεων για την αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών στο Λιβάδι με γνώμονα πάντοτε τους στόχους του έργου για την διαχείριση και αποκατάσταση του Λιβαδιού.
31 Μαρτίου 2016
Η ανέγερση περίφραξης και στεγάστρων που ήταν προγραμματισμένη να γίνει τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί τελικά τον Απρίλιο και αρχές Μαΐου λόγω κάποιων απρόβλεπτων καθυστερήσεων στις διαδικασίες των προετοιμασιών
31 Μαρτίου 2016
Μια από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα του Ακάμα, ήταν αυτό της δημιουργίας Εθνικού Δασικού Πάρκου, το οποίο θα περιλαμβάνει όλο το υπάρχον Κρατικό Δάσος καθώς και τα κατάλληλα κρατικά τεμάχια που εμπίπτουν εντός της περιοχής Natura 2000 του Ακάμα. Τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, συναντήθηκαν με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, κ. Τάκη Τσιντίδη για αυτό το θέμα στις 16 Μαρτίου 2016, στο Τμήμα Δασών. Κατά τη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις απόψεις μας για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα αλλά και να αναφερθούμε στο αίτημα μας για ένταξη όλης της κρατικής γης του Ακάμα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο. Επίσης, έγινε και μια γενική συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των περιοχών Natura 2000. Μετά το πέρας της συζήτησης, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου απέστειλε ένα λεπτομερές σημείωμα προς υποστήριξη των θέσεων και των αιτημάτων του.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: