Τελευταία Νέα

Προσπάθειες κατά της λαθροθηρίας στην Ιταλία δίνουν στο Μελισσοσιάχινο μια γλυκιά γεύση επιτυχίας
Ταξίδι για επιβίωση – Ανοιξιάτικη Μετανάστευση 2019
Το Κάβο Γκρέκο παραμένει ασφαλές από αναπτύξεις γκολφ

Όλα τα Νέα

31 Αυγούστου 2016
Η καταγραφή αρπακτικών αποτελεί ένα μεγάλο πρόγραμμα παρακολούθησης που πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι έρευνες πεδίου ξεκίνησαν στις 27 Αυγούστου 2016 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2016.
31 Αυγούστου 2016
Η παρακολούθηση των πληθυσμιακών τάσεων των άγριων πουλιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος παρακολούθησης της κατάστασης της υπαίθρου και του περιβάλλοντός μας. Η κατανόηση του κατά πόσο οι πληθυσμοί αυτοί είναι σταθεροί ή δείχνουν ανοδική ή πτωτική τάση είναι βασική προϋπόθεση για αποτελεσματικές δράσεις διατήρησης.
30 Ιουνίου 2016
Η καταστροφή από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή Αργάκας – Δάσος Πάφου και στην περιοχή Σολέας, είναι αναμφισβήτητα από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών και αποτελεί σημαντική ζημιά για τους οικοτόπους και τα είδη. Εκτιμάται ότι κάηκαν περίπου 10-12 τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχής Natura 2000 ενώ πολλά δασόβια είδη έχουν επηρεαστεί, συμπεριλαμβανομένου και του Αετού Μπονέλλι, του μοναδικού είδους αετού που υπάρχει στην Κύπρο. Πριν 40- 50 χρόνια αυτές οι πυρκαγιές θα ήταν το ίδιο τραγικές αλλά τουλάχιστον οι προοπτικές ανάκαμψης του δάσους θα ήταν ευοίωνες, καθότι η φωτιά είναι και ένα φυσικό στοιχείο του Μεσογειακού οικοσυστήματος. Δυστυχώς, το 2016, λόγω της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος, που είναι πλέον μια πραγματικότητα, οι προοπτικές ανάκαμψης του δάσους και των δασωμένων εκτάσεων είναι πολύ πιο περιορισμένες, λόγω της ερημοποίησης. Το δε γεγονός ότι πολλές πυρκαγιές δεν αποτελούν φυσικό στοιχείο, αλλά ασύμβατη παρέμβαση του ανθρώπου επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
29 Απριλίου 2016
Ο αναπαραγωγικός πληθυσμός του Νησόγλαρου Larus audouinii δείχνει μια πτωτική τάση, όπως διαφαίνεται από ανάλυση των δεδομένων καταγραφών που έγιναν από το 2007 - 2015 στη μοναδική αποικία του σπάνιου γλάρου στις βραχονησίδες Κλείδες, στην Καρπασία. Τα αποτελέσματα καταγραφών από βάρκα που έγιναν από τον Πτηνολογικό σε συνεργασία με τον Τουρκοκυπριακό σύνδεσμο προστασίας πουλιών Kuşkor, κάθε Μάιο από το 2007 μέχρι το 2015, δημοσιεύτηκαν στη τελευταία έκδοση του περιοδικού Sandgrouse (38(I) 2016).
29 Απριλίου 2016
Οι εταίροι του έργου Darwin ‘Akrotiri Marsh Restoration: a flagship wetland in the Cyprus SBAs’, διοργανώνουν ανοικτό διάλογο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις του έργου. Η συνάντηση απευθύνεται κυρίως σε πτηνοπαρατηρητές και φωτογράφους άγριας ζωής και θα επικεντρωθεί στα σχέδια για τις υποδομές για τους πτηνοπαρατηρητές που θα εγκατασταθούν στο Λιβάδι και το θέμα πρόσβασης στο Λιβάδι. Στόχος της συζήτησης είναι η διάχυση πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια υποδομών και η ανταλλαγή ιδεών και εισηγήσεων για την αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών στο Λιβάδι με γνώμονα πάντοτε τους στόχους του έργου για την διαχείριση και αποκατάσταση του Λιβαδιού.
31 Μαρτίου 2016
Η ανέγερση περίφραξης και στεγάστρων που ήταν προγραμματισμένη να γίνει τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί τελικά τον Απρίλιο και αρχές Μαΐου λόγω κάποιων απρόβλεπτων καθυστερήσεων στις διαδικασίες των προετοιμασιών
31 Μαρτίου 2016
Μια από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα του Ακάμα, ήταν αυτό της δημιουργίας Εθνικού Δασικού Πάρκου, το οποίο θα περιλαμβάνει όλο το υπάρχον Κρατικό Δάσος καθώς και τα κατάλληλα κρατικά τεμάχια που εμπίπτουν εντός της περιοχής Natura 2000 του Ακάμα. Τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, συναντήθηκαν με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, κ. Τάκη Τσιντίδη για αυτό το θέμα στις 16 Μαρτίου 2016, στο Τμήμα Δασών. Κατά τη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις απόψεις μας για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα αλλά και να αναφερθούμε στο αίτημα μας για ένταξη όλης της κρατικής γης του Ακάμα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο. Επίσης, έγινε και μια γενική συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των περιοχών Natura 2000. Μετά το πέρας της συζήτησης, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου απέστειλε ένα λεπτομερές σημείωμα προς υποστήριξη των θέσεων και των αιτημάτων του.
29 Φεβρουαρίου 2016
Η βόσκηση στο Λιβάδι Ακρωτηρίου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για τη διαχείριση του Λιβαδιού. Για την ενίσχυση και βελτίωση του τρόπου βόσκησης στην περιοχή, το έργο Darwin «Αποκατάσταση Λιβαδιού Ακρωτηρίου: ένας υγρότοπος ορόσημο στις Βρετανικές Βάσεις Κύπρου» θα κατασκευάσει περίφραξη και στέγαστρα για τις αγελάδες που βόσκουν το Λιβάδι το Μάρτιο 2016.
29 Ιανουαρίου 2016
Μέσα στον επόμενο μήνα ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου θα πραγματοποιήσει με τη βοήθεια εθελοντών έρευνα πεδίου για τα επίπεδα της χειμερινής παγίδευσης, ελέγχοντας διάφορα σημεία για τυχόν παγίδευση πουλιών. Είναι ακόμα νωρίς για να διαμορφώσουμε μια γενική εικόνα για τα επίπεδα της παράνομης παγίδευσης αυτού του χειμώνα. Παρόλα αυτά, τον περασμένο χειμώνα 2014-15 εντοπίσαμε ένα μεγάλο αριθμό διχτυών, στο σύνολό τους 48 δίχτυα μετά από έλεγχους σε 90 τοποθεσίες. 
29 Ιανουαρίου 2016
Τις τελευταίες εβδομάδες Κύπριοι πολίτες και τουρίστες συρρέουν κατά εκατοντάδες στην Αλυκή Λάρνακας για να θαυμάσουν το περίφημο θέαμα των Φλαμίνγκο που έχουν καταφθάσει στην Κύπρο σε χιλιάδες για να βρουν τροφή και καταφύγιο. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση η Αλυκή της Λάρνακας φιλοξενεί αυτή τη στιγμή γύρω στα 12.500 Φλαμίνγκο ενώ η Αλυκή Ακρωτηρίου φιλοξενεί γύρω στα 2.500.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: