Τελευταία Νέα

Οι περιοχές Natura 2000 λαμβάνουν χείρα βοηθείας μέσω 10ετούς ευρωπαϊκού προγράμματος
Τι θα έλεγε μια Κύπρια Γκρέτα Τούμπεργκ για τα σχέδια της Κύπρου για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;
Η πρώτη απογραφή του Γύπα για τη δεκαετία του 2020 υπόσχεται ένα συναρπαστικό μέλλον

Όλα τα Νέα

29 Απριλίου 2016
Ο αναπαραγωγικός πληθυσμός του Νησόγλαρου Larus audouinii δείχνει μια πτωτική τάση, όπως διαφαίνεται από ανάλυση των δεδομένων καταγραφών που έγιναν από το 2007 - 2015 στη μοναδική αποικία του σπάνιου γλάρου στις βραχονησίδες Κλείδες, στην Καρπασία. Τα αποτελέσματα καταγραφών από βάρκα που έγιναν από τον Πτηνολογικό σε συνεργασία με τον Τουρκοκυπριακό σύνδεσμο προστασίας πουλιών Kuşkor, κάθε Μάιο από το 2007 μέχρι το 2015, δημοσιεύτηκαν στη τελευταία έκδοση του περιοδικού Sandgrouse (38(I) 2016).
29 Απριλίου 2016
Οι εταίροι του έργου Darwin ‘Akrotiri Marsh Restoration: a flagship wetland in the Cyprus SBAs’, διοργανώνουν ανοικτό διάλογο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις του έργου. Η συνάντηση απευθύνεται κυρίως σε πτηνοπαρατηρητές και φωτογράφους άγριας ζωής και θα επικεντρωθεί στα σχέδια για τις υποδομές για τους πτηνοπαρατηρητές που θα εγκατασταθούν στο Λιβάδι και το θέμα πρόσβασης στο Λιβάδι. Στόχος της συζήτησης είναι η διάχυση πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια υποδομών και η ανταλλαγή ιδεών και εισηγήσεων για την αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών στο Λιβάδι με γνώμονα πάντοτε τους στόχους του έργου για την διαχείριση και αποκατάσταση του Λιβαδιού.
31 Μαρτίου 2016
Η ανέγερση περίφραξης και στεγάστρων που ήταν προγραμματισμένη να γίνει τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί τελικά τον Απρίλιο και αρχές Μαΐου λόγω κάποιων απρόβλεπτων καθυστερήσεων στις διαδικασίες των προετοιμασιών
31 Μαρτίου 2016
Μια από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα του Ακάμα, ήταν αυτό της δημιουργίας Εθνικού Δασικού Πάρκου, το οποίο θα περιλαμβάνει όλο το υπάρχον Κρατικό Δάσος καθώς και τα κατάλληλα κρατικά τεμάχια που εμπίπτουν εντός της περιοχής Natura 2000 του Ακάμα. Τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, συναντήθηκαν με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, κ. Τάκη Τσιντίδη για αυτό το θέμα στις 16 Μαρτίου 2016, στο Τμήμα Δασών. Κατά τη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις απόψεις μας για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα αλλά και να αναφερθούμε στο αίτημα μας για ένταξη όλης της κρατικής γης του Ακάμα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο. Επίσης, έγινε και μια γενική συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των περιοχών Natura 2000. Μετά το πέρας της συζήτησης, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου απέστειλε ένα λεπτομερές σημείωμα προς υποστήριξη των θέσεων και των αιτημάτων του.
29 Φεβρουαρίου 2016
Η βόσκηση στο Λιβάδι Ακρωτηρίου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για τη διαχείριση του Λιβαδιού. Για την ενίσχυση και βελτίωση του τρόπου βόσκησης στην περιοχή, το έργο Darwin «Αποκατάσταση Λιβαδιού Ακρωτηρίου: ένας υγρότοπος ορόσημο στις Βρετανικές Βάσεις Κύπρου» θα κατασκευάσει περίφραξη και στέγαστρα για τις αγελάδες που βόσκουν το Λιβάδι το Μάρτιο 2016.
29 Ιανουαρίου 2016
Στις μέρες μας σπάνια ανακαλύπτονται νέα είδη πουλιών. Τα τελευταία 15 χρόνια, κατά μέσο όρο πέντε νέα είδη ανακαλύπτονται κάθε χρόνο, τα περισσότερα εκ των οποίων στη Νότια Αμερική.
29 Ιανουαρίου 2016
Τις τελευταίες εβδομάδες Κύπριοι πολίτες και τουρίστες συρρέουν κατά εκατοντάδες στην Αλυκή Λάρνακας για να θαυμάσουν το περίφημο θέαμα των Φλαμίνγκο που έχουν καταφθάσει στην Κύπρο σε χιλιάδες για να βρουν τροφή και καταφύγιο. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση η Αλυκή της Λάρνακας φιλοξενεί αυτή τη στιγμή γύρω στα 12.500 Φλαμίνγκο ενώ η Αλυκή Ακρωτηρίου φιλοξενεί γύρω στα 2.500.
29 Ιανουαρίου 2016
Με ιδιαίτερη χαρά ενημερωθήκαμε για την κήρυξη πέντε Ειδικών Ζωνών Διατήρησης ( ΕΖΔ) από τη Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων εντός της επικράτειας των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο. Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στην στην επίσημη εφημερίδα των Βάσεων στις 30 Δεκεμβρίου 2015. Πριν την κήρυξη είχε πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση πάνω στις προτάσεις, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2015. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου απέστειλε τα σχόλια του τον Ιούνιο του 2015.
29 Ιανουαρίου 2016
Μέσα στον επόμενο μήνα ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου θα πραγματοποιήσει με τη βοήθεια εθελοντών έρευνα πεδίου για τα επίπεδα της χειμερινής παγίδευσης, ελέγχοντας διάφορα σημεία για τυχόν παγίδευση πουλιών. Είναι ακόμα νωρίς για να διαμορφώσουμε μια γενική εικόνα για τα επίπεδα της παράνομης παγίδευσης αυτού του χειμώνα. Παρόλα αυτά, τον περασμένο χειμώνα 2014-15 εντοπίσαμε ένα μεγάλο αριθμό διχτυών, στο σύνολό τους 48 δίχτυα μετά από έλεγχους σε 90 τοποθεσίες. 
30 Σεπτεμβρίου 2015
​Το BirdLife International δημοσίευσε τον περασμένο μήνα μία επιστημονική έρευνα για την παράνομη θανάτωση πουλιών στη περιοχή της Μεσογείου, την πρώτη επιστημονική έρευνα του είδους με σκοπό την ποσοτικοποίηση της κλίμακας και της εμβέλειας της παράνομης θανάτωσης σε όλη αυτή την περιοχή. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι φρικτά και παρά τη νομική προστασία που είναι σε ισχύ στις διάφορες χώρες, εκτιμάται ότι περίπου 25 εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται παράνομα κάθε χρόνο.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: