Τελευταία Νέα

Οι παγιδευτές πουλιών αισθάνονται την πίεση στην Κύπρο
Τρία βαριά πλήγματα για τη φύση της Κύπρου: υποσκάπτεται το δίκτυο Natura 2000
Τα πάρτι στην παραλία και αυτοί που την “πληρώνουν”

Όλα τα Νέα

11 Ιουλίου 2019
Χθες, το δικαστήριο των Βρετανικών Βάσεων στη Δεκέλεια εξέδωσε ποινές σε ακόμη τέσσερις παγιδευτές πουλιών, οι οποίοι είχαν κινηματογραφηθεί κρυφά να παγιδεύουν πουλιά εντός των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας κατά τη διάρκεια του 2018.
02 Ιουλίου 2019
Σε μια περίοδο όπου η φύση περνά μία άνευ προηγουμένου κρίση, τα κράτη τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τις περιοχές Natura 2000. Στην περίπτωση της Κύπρου, όμως, το κράτος όχι μόνο αποτυγχάνει να προστατεύσει τις πολύτιμες αυτές περιοχές, αλλά τις καταστρέφει, εθελοτυφλώντας μπροστά στην κρίση και μπροστά στους ίδιους του τους νόμους. Πιο κάτω, οι τρεις πρόσφατες περιπτώσεις ‘ντροπή’ για την προστασία του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο. Ο Πτηνολογικός καλεί τις αρχές της Δημοκρατίας -αλλά και των Βρετανικών Βάσεων- να αλλάξουν πορεία, πριν να είναι αργά.
12 Ιουνίου 2019
Ο Πτηνολογικός εκφράζει έντονες ανησυχίες για τη συναυλία που προγραμματίζεται χωρίς καμία περιβαλλοντική άδεια για τις 23 Ιουνίου στο Lady’s Mile και η οποία θα έχει επιπτώσεις σε ευάλωτα είδη πουλιών για τα οποία η περιοχή προστατεύεται.
29 Μαΐου 2019
Νέα έκθεση του BirdLife Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ δεν θα επιτύχει την προθεσμία που η ίδια έθεσε για ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας, όπως αυτή περιγράφεται στη «Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2020».
22 Μαΐου 2019
Αυτή την Κυριακή, καλούμαστε όλοι στις κάλπες για να δηλώσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε τα επόμενα 5 χρόνια – μια πενταετία που θα είναι καθοριστική για το μέλλον της φύσης. 
03 Απριλίου 2019
O Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου δημοσιεύει σήμερα τη διακήρυξή του για τις Ευρωεκλογές 2019 και καλεί τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της Κύπρου να δεσμευτούν για την προστασία της φύσης με την εκλογή τους στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.
22 Μαρτίου 2019
22 Μαρτίου 1986: Μια ομάδα ατόμων που ενδιαφέρεται για την προστασία της Φύσης επισκέπτεται μια από τις τελευταίες φυσικές περιοχές της Κύπρου που γλύτωσε από την ανεξέλεγκτη και διάσπαρτη τουριστική ανάπτυξη, τη Χερσόνησο Ακάμα. Κατά την επίσκεψη αυτή, η ομάδα, που αργότερα θα πάρει το όνομα ‘Φίλοι του Ακάμα’ ζητά από το Κράτος την κήρυξη της Χερσονήσου Ακάμα σε περιοχή προστασίας. 33 ολόκληρα χρόνια μετά, η ίδια ομάδα, με σύμμαχους άλλες 7 οργανώσεις, εξακολουθούν να ζητούν από το Κράτος τα αυτονόητα.
18 Μαρτίου 2019
Η τελευταία αναφορά του Πτηνολογικού για τη φθινοπωρινή παγίδευση πουλιών παρουσιάζει μια θετική και συνεχιζόμενη μείωση στην παγίδευση στην Κύπρο. Αν και πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη πρόοδο, υπάρχει όμως μια ανησυχητική διαφορά: στις Βρετανικές Βάσεις η παγίδευση μειώθηκε, αλλά στη Δημοκρατία αυξήθηκε.
13 Μαρτίου 2019
Μέχρι 200.000 γκολφέρ τον χρόνο μπορεί να προσελκύσει η Κύπρος από το εξωτερικό, διαμήνυε το 2005 ο τότε Υπουργός Εμπορίου. Για τον λόγο αυτό, η δημιουργία 14 γηπέδων γκολφ θεωρήθηκε έργο προτεραιότητας για την Κύπρο και ως εκ τούτου, το Κράτος παραχώρησε πλουσιοπάροχα πολεοδομικά κίνητρα που αντιστοιχούν σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία τους. Τι πραγματικά ισχύει σήμερα όμως; Έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε τους αναμενόμενους αριθμούς σε γκολφέρ; Ή μας έχουν ‘μείνει’ τα όσα γήπεδα γκολφ από τα 14 που υλοποιήθηκαν μαζί με τις προνομιούχες οικιστικές αναπτύξεις-κίνητρα που τα συνοδεύουν;
13 Μαρτίου 2019
375.386 άνθρωποι ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπερασπιστεί την ισχυρή νομοθεσία της Ευρώπης για το νερό, καθιστώντας τη δημόσια διαβούλευση για τη συγκεκριμένη νομοθεσία μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός ο νόμος είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι τα ποτάμια, οι λίμνες και οι υγρότοποι της Ευρώπης προστατεύονται και ότι θα επανέλθουν σε υγιή κατάσταση.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: