Η σημασία των πουλιών

Τα πουλιά βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Ομορφαίνουν τη ζωή μας και είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, της ιστορίας και της κουλτούρας μας εδώ και χιλιάδες χρόνια προσθέτοντας χρώμα και μελωδία όπου κι αν βρισκόμαστε. Πολλοί είναι αυτοί που εμπνέονται και ευχαριστιούνται να παρακολουθούν τα πουλιά και να αφουγκράζονται το κελάηδημά τους.

Ακόμη τα πουλιά μας δίνουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες για την γενική κατάσταση και την ποιότητα του φυσικού μας περιβάλλοντος. Μεταβολές στον πληθυσμό των πουλιών αντανακλούν αλλαγές στο περιβάλλον και συχνά είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να αναλάβουμε άμεσα δράση. Η απώλεια πουλιών είναι απειλή για άλλα είδη, για τη φύση και κατ’ επέκταση για τον ίδιο τον άνθρωπο. Κάθε ζωντανός οργανισμός, συμπεριλαμβανομένων και των πουλιών, είναι μέρος της τροφικής αλυσίδας, έτσι κάθε κομμάτι της αλυσίδας είναι σημαντικό έτσι ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία στο οικοσύστημα. Μια διατάραξη στην ισορροπία θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στους ανθρώπους.

Αθρωποπούλλι © D. Nye

Μερικά είδη πουλιών μας δίνουν πρακτικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως ο έλεγχος των πληθυσμών των εντόμων και των τρωκτικών. Άλλα διασκορπίζουν σπόρους, βοηθώντας στην αναβλάστηση οικοτόπων και επιτρέποντας την επιβίωση πολλών ειδών. Άλλα είδη πουλιών λειτουργούν ως επικονιαστές, διασφαλίζοντας την επιβίωση πολλών ανθοφόρων φυτών, δέντρων και θάμνων.

Τα πουλιά παρέχουν ‘οικοσυστημικές υπηρεσίες’, όλοι αυτοί οι τρόποι δηλαδή που πολλά πουλιά (και άλλα ζώα, φυτά και τοπία) υποστηρίζουν και βελτιώνουν την ανθρώπινη ζωή. Ένα υγιές και ποικίλο οικοσύστημα σημαίνει ένας υγιής κόσμος για τις σημερινές αλλά και για τις επόμενες γενιές.
 

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: