Παρουσίαση βιβλίου “Λιβελούλες της Κύπρου” και προβολή ντοκιμαντέρ για τη Χερσόνησο Ακρωτηρίου

© Mary Michaelides
© Mary Michaelides
Το BirdLife Cyprus προσκαλεί το κοινό σε παρουσίαση βιβλίου της Μαίρης Μιχαηλίδου με τίτλο «Λιβελούλες της Κύπρου, Οδηγός Αναγνώρισης» και σε προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τη Χερσόνησο Ακρωτηρίου την Τετάρτη, 22 Ιουνίου στις 19:30 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα ARTos, στους Άγιους Ομολογητές.

Share via:

Το βιβλίο «Λιβελούλες της Κύπρου, Οδηγός Αναγνώρισης» είναι ο πρώτος οδηγός αναγνώρισης των λιβελούλων της Κύπρου, ο οποίος παρουσιάζει τα 32 είδη λιβελούλων που έχουν πρόσφατα παρατηρηθεί  στην Κύπρο. Με περισσότερα από 6.000 είδη στον κόσμο, οι λιβελούλες είναι από τα πρώτα φτερωτά έντομα, πολύ πριν περπατήσουν οι δεινόσαυροι στη γη. Είναι οι πιο αποτελεσματικοί θηρευτές στο ζωικό βασίλειο και πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη μετανάστευση μεταξύ των εντόμων. Στην Κύπρο πέτα η μεγαλύτερη λιβελούλα (86 χλστ.) και η μικρότερη (25 χλστ.) στην Ευρώπη.

Την παρουσίαση του βιβλίου θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ “Eleonora’s Falcon – Life in the Balance” της βραβευμένης σκηνοθέτριας Madelaine Westwood με θέμα τη Χερσόνησο Ακρωτηρίου (ελληνικοί υπότιτλοι). Μέσα από τη ματιά του Μαυρομμάτη, ενός μεταναστευτικού αρπακτικού πουλιού που επισκέπτεται τη Χερσόνησο Ακρωτηρίου για να φωλιάσει το καλοκαίρι, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τον μοναδικό φυσικό πλούτο της περιοχής, την αλληλοσύνδεση των ειδών και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η περιοχή.

Το BirdLife Cyprus, στο πλαίσιο των δράσεων του για την προστασία και τη διατήρηση της φύσης, στήριξε τον Οδηγό Αναγνώρισης Λιβελούλων της Κύπρου, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής βιοποικιλότητας και των κυπριακών υγροτόπων.

Η Μαίρη Μιχαηλίδου, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Μελέτης των Λιβελούλων, πιστεύοντας ότι η δημιουργία ευκαιριών για τον καθημερινό άνθρωπο να εκδράμει στη φύση και να παρατηρήσει δημιουργεί μια κοινωνία με ενεργούς πολίτες με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αποφάσισε να γράψει ένα Οδηγό Αναγνώρισης στα ελληνικά για τις λιβελούλες της Κύπρου για νεαρούς και επίδοξους εξερευνητές. Ο Οδηγός αποτελείται από 106 σελίδες, περιλαμβάνει 72 έγχρωμες απεικονίσεις από τον εικονογράφο Richard Lewington για τον οποίο ο Sir David Attenborough είπε ότι είναι «ο καλύτερος εν ζωή καλλιτέχνης του είδους του» και 33 έγχρωμες φωτογραφίες της συγγραφέως.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η Δρ. Έλλη Τζυρκαλλή, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Δρ. Χρίστος Ζουμίδης, ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων του Ινστιτούτου Κύπρου. Η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Άννα Μαραγκού θα μιλήσει για τις λιβελούλες στην ιστορία και τις τέχνες.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να προκρατήσουν συμπληρώνοντας αυτή τη φόρμα: https://forms.gle/DR8BomyTzsYZGqh29 ή καλώντας το 22455072.

Donate

Become a member

Family membership

en_GBEnglish
Scroll to Top