Εμπειρογνώμονες από την Ισπανία έρχονται στην Κύπρο για την αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων

Crime Scene Investigation © Wildlife Crime Academy / Vulture Conservation Foundation
Crime Scene Investigation © Wildlife Crime Academy / Vulture Conservation Foundation
Εμπειρογνώμονες της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας (Junta de Andalucía) έρχονται στην Κύπρο για να μοιραστούν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο την τεχνογνωσία και τις διεθνώς αναγνωρισμένες διαδικασίες τους για την αποτελεσματική καταπολέμηση του εγκλήματος κατά της άγριας ζωής.

Share via:

Η δηλητηρίαση και η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελούν σοβαρά εγκλήματα κατά της άγριας ζωής που όμως συχνά παραβλέπονται και δεν διώκονται ποινικά αποτελεσματικά. Μέσω του CSI, της ιατροδικαστικής επιστήμης και των δικαστικών διαδικασιών, η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, με τα περιστατικά παράνομης δηλητηρίασης της άγριας ζωής να μειώνονται κατά 80% τα τελευταία 15 χρόνια.
 
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο θα διεξαχθεί στις 22 και 23 Ιουνίου στα Λεύκαρα και θα το παρακολουθήσουν μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, της Αστυνομίας Κύπρου, του Γενικού Χημείου του Κράτους, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και των Βρετανικών Βάσεων. Εκπαιδευτές στο σεμινάριο θα είναι από την Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας αλλά και από σχετικούς φορείς στην Κύπρο που έχουν εκπαιδευτεί με τη σειρά τους στην Ισπανία. Το σεμινάριο αποτελεί μια εθνική πρωτοβουλία που στοχεύει στη δημιουργία ουσιαστικής και συνεχούς εμπλοκής των αρμόδιων κυπριακών αρχών και στην ενίσχυση της ικανότητας τους, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος χειρισμού τέτοιων υποθέσεων και να προωθηθεί η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.
 
Το σεμινάριο καλύπτει όλες τις θεμελιώδεις πτυχές, από τον σχεδιασμό της διερεύνησης ενός εγκλήματος κατά της άγριας ζωής, τον συντονισμό εμπλεκόμενων φορέων, τις εγκληματολογικές μεθόδους και τις μεθόδους διερεύνησης από την Aστυνομία και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Το σεμινάριο θα παρέχει επίσης τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν την απαραίτητη έρευνα για εξιχνίαση του εγκλήματος.
 
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες», το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο και τη διάσωση του απειλούμενου Γύπα. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο πληθυσμός του Γύπα στην Κύπρο έχει υποστεί μαζικές απώλειες από δηλητηριάσεις, με αποτέλεσμα το είδος να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα εξαφάνισης. Αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να αξιοποιηθούν, ώστε να αποτρέψουν περεταίρω απώλειες, αν τα περιστατικά τύγχαναν διεξοδικής διερεύνησης ως τα εγκλήματα κατά της άγριας ζωής που είναι και οι ένοχοι διώκονταν ποινικά. Ο συντονισμός μεταξύ αρμόδιων αρχών και η εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών και μεθόδων διερεύνησης του εγκλήματος μπορούν να επιτύχουν τον εντοπισμό των δραστών και εν τέλει την εφαρμογή αποτρεπτικών ποινών.
 
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο διοργανώνεται από το BirdLife Cyprus με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, του Vulture Conservation Foundation και της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, και ακολουθεί τις αρχές του ακαδημαϊκού προγράμματος της Σχολής Εγκλήματος Άγριας Ζωής (Wildlife Crime Academy) που υλοποιείται στην Ισπανία.

Donate

Become a member

Family membership

en_GBEnglish
Scroll to Top